Majdnem tengerünk lett

2002. 02. 06. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudja-e ön, hogy Opatijában, Crikvenicán már a XIX. század végén nyaraltak magyar honfitársaink? A szellemi vetélkedőbe illő kérdés az első pesti horvát étterem papír asztalterítőjén olvasható, további tudnivalók sorában. A helyes válasz: igen, sokan hallhatták a nagyszüleiktől, hogy a vakációt Abbáziában töltötték, annak idején útlevél sem kellett. De jólesik nekünk, magyaroknak, ha legalább egy Trianon előtti országtársunkból ilyen barátságosan szólítanak meg bennünket.
Nemrég nyitotta meg a főváros legújabb külföldi étkezőhelyét a horvát utazási iroda tulajdonosa a Weiner Leó és a Nagymező utca sarkán. Az adriai nyaraltatások hasznát forgatta vissza a vállalkozásba, helyesen sejtvén, hogy a leendő kuncsaftokat a hasuknál is meg lehet fogni. A befektetett pénznek megvan a látszata a jókora pincelabirintusban, talán jobban is, mint kellene: az étterem légköre bizony hidegebb-ridegebb a dalmát tengerparton megszokott családias kisvendéglőkénél. Melegebb színeket főleg az ablakok bocsátanak be, a hattyúprémes óhorvát hercegek, koronás királyok falképei mellett Zrínyiek, Frangepánok és a kőszegi várvédő hős, Jurisics Miklós igen szépen megfestett üvegképei néznek le ránk.
Így legalább nem érezzük magunkat egyedül a holtüres helyen. Hétköznap ebédidő lévén ez vagy a hírverés hiányáról, vagy a jót és olcsón enni-inni kedvelők tájékozatlanságáról árulkodik. A kiszolgálás ugyanis szedd magad rendszerben működik, korlátot csupán a vendég befogadóképessége jelent. Egész kis teremnyi helyet foglalnak el a hideg előételek, saláták, zöldségek-gyümölcsök és édességek; egy másik tágas helyiségben a sütnivalók és a köretek sorakoznak. A tucatnyi, tetszés szerint választható pácolt, marinált, fűszerezett húsfélét, juhsajtot, gombát, zöldséget és egyebet szakács süti meg forró vaslapon. A menühöz leves is választható, elsőrendű kávé, kapucsínó jár hozzá, valamint annyi csapolt Bitburger sör, jó bor és üdítő, amennyit a kedves vendég parancsolni méltóztatik. Összevetve mindennek az árát a hasonló kategóriájú helyekével, két-három korsó sör, pár pohár vörösbor, kávé és sütemény mellett az ennivaló „ingyen” van.
Ráadásul nem rossz ételek! A hidegkonyhából príma dolgokat lehet kivadászni: szárnyashústekercset, olajos sült paprikát, gombasalátát; a különféle módon előkészített csirke- és pulykafilék mellett finom sertéstarják, marhahátszínek érlelődnek fűszeres-olajos pácokban. Nem tudok róla, hogy bárhol másutt tetszés szerint lehetne vételezni csevapcsicsából, pljeskavicából és grillnyársakból, amelyek csöppet sem olcsó falatok, s itt egészen kiváló anyagból vannak darálva, egybegyúrva és megfűszerezve. A sütni való zöldségek mellett még rakott krumpli is van a köretek közt, az ostyába tekert fügekrémrolád pedig, desszert gyanánt többet ér bármilyen vajkrémes tortánál.
Megjegyzésként ide kívánkozik, hogy a Mare Croaticum névre keresztelt étteremben szebbnél szebb tengeri halak is „kihalászhatók”– de csak a normál menün kívül. Ezen nincs mit csodálkozni, ismerve a világpiaci árukat. A jótékonykodásnak is megvan a határa, horvátországi tapasztalataink alapján a többivel is nagyon meg vagyunk elégedve.
1102 nyarán koronázták horvát királlyá Tengerfehérvárott (ma: Biograd) Könyves Kálmánt. A Pacta Conventa Concordia kilencszázadik évfordulóját szépen meg lehet ünnepelni a pesti horvát étteremben.
PRIVÁT ÚR

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.