Egyedül Magyarország nettó élelmiszer-exportőr az Európai Unióhoz csatlakozó országok közül, és ez felértékeli a magyar élelmiszer, élelmiszer-biztonsági helyzetét és állapotát. Ebben nagy szerepet játszik a higiéniai gyakorlat (GHP), amellyel a hazai élelmiszer-ipari cégek rendelkeznek, enélkül nem jöhetett volna létre a nettó élelmiszerexport – mondta tegnap egy szakmai konferencián Piros László, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének titkára.
A jelenlegi uniós tagállamoknak szorgalmazniuk kell, hogy kidolgozzák a GHP közös alapelveit, melyet a vállalatoknak alkalmazni ajánlott – tette hozzá Fodor Balázs, az agrártárca helyettes államtitkára, hangsúlyozva, hogy a hazai élelmiszergyártók számára kidolgozandó hét gyakorlati útmutatóból öt már megjelent.
Fodor Balázs kiemelte, januárban kihirdetésre kerültek azok az európai uniós harmonizált jogszabályok, melyek fokozatosan felváltják az élelmiszer-termelést jelenleg koordináló állat-egészségügyi szabályzatot, és az élelmiszerek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételeiről szóló jogszabály rendelkezéseit.
Szakértők szerint így a jelenlegi jogszabályaink szigorúsága, és az uniós előírások fokozatos átvétele egyértelműen kiküszöböli egyes uniós gazdacsoportok követelését, mely szerint a csatlakozó országok mellett szigorítani kellene Magyarország élelmiszer-biztonsági előírásait is.
Az ETO reméli a Konferencialiga főtábláját, a Rapid Wien biztos benne
