Élelmiszer-biztonság: élen jár hazánk

Nagy Ottó
2002. 03. 19. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyedül Magyarország nettó élelmiszer-exportőr az Európai Unióhoz csatlakozó országok közül, és ez felértékeli a magyar élelmiszer, élelmiszer-biztonsági helyzetét és állapotát. Ebben nagy szerepet játszik a higiéniai gyakorlat (GHP), amellyel a hazai élelmiszer-ipari cégek rendelkeznek, enélkül nem jöhetett volna létre a nettó élelmiszerexport – mondta tegnap egy szakmai konferencián Piros László, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének titkára.
A jelenlegi uniós tagállamoknak szorgalmazniuk kell, hogy kidolgozzák a GHP közös alapelveit, melyet a vállalatoknak alkalmazni ajánlott – tette hozzá Fodor Balázs, az agrártárca helyettes államtitkára, hangsúlyozva, hogy a hazai élelmiszergyártók számára kidolgozandó hét gyakorlati útmutatóból öt már megjelent.
Fodor Balázs kiemelte, januárban kihirdetésre kerültek azok az európai uniós harmonizált jogszabályok, melyek fokozatosan felváltják az élelmiszer-termelést jelenleg koordináló állat-egészségügyi szabályzatot, és az élelmiszerek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételeiről szóló jogszabály rendelkezéseit.
Szakértők szerint így a jelenlegi jogszabályaink szigorúsága, és az uniós előírások fokozatos átvétele egyértelműen kiküszöböli egyes uniós gazdacsoportok követelését, mely szerint a csatlakozó országok mellett szigorítani kellene Magyarország élelmiszer-biztonsági előírásait is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.