A tejpiacnak csak a felszíne nyugodt

Az idén várhatóan másfél, illetve két százalékkal emelkedik a felvásárolt és az elfogyasztott tej mennyisége, ezért, legalábbis pillanatnyilag, stabilnak mondható a tejpiaci helyzet. Viszont a dollár és tejpor árának csökkenése és a megemelt amerikai agrártámogatás miatt a hazai tejipar is hamarosan állami segítségre szorul.

Nagy Ottó
2002. 05. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyjából 1,76 milliárd liter tejet vásárolnak fel az idén a feldolgozók, amely másfél százalékkal meghaladja a tavaly felvásárolt mennyiséget, miközben várhatóan a tejfogyasztás is 2-2,5 százalékkal emelkedik – ismertette a tej világnapja alkalmából rendezett tájékoztatón Berki Viktor, a Tej Terméktanács (TT) igazgatója. Csákvári László, a TT újonnan megválasztott elnöke elmondta: stabilizálódott a tejpiac helyzete, miközben a tej és tejtermékek minősége egyre javul, a megtermelt tej 85 százaléka extra minőségű. A tejpiac viszonylag nyugodt felszíne ellenére hatalmas feszültségek várhatók az ágazatban. Elsősorban a dollár gyengülése és a tejpor árának drasztikus csökkenése (és a megemelt amerikai agrártámogatások) miatt, miközben a tej ára hat százalékkal emelkedett, és a tejpor exportja veszteséges lett, ezért túltermelés fenyeget. A hazai helyzet normalizálása érdekében várhatóan csütörtökön, a TT elnökségi ülésén határoznak a teendőkről.
Lapunknak egy, a minőségi tejtermelés iránt elkötelezett szakember, felháborodva a közelmúlt tejhamisítási botrányain elmondta, hogy a gyártási technológia során miként lehet hamis, de a magyar szabványoknak megfelelő tejet előállítani. A tej százalékos fehérjetartalma a gyártási technológia során csak akkor csökken, ha szándékosan hígítják. Ezt azért egyszerű megtenni, mert a Magyar Élelmiszerkönyv csak a zsírmentes szárazanyag-tartalom minimális értékét írja elő, az annak részét képező fehérjetartalmat nem szabályozza. Amennyiben a zsírmentes szárazanyag-tartalom a vonatkozó előírásnak megfelel, rendben van a tej – a jelen szabályozás alapján. A meghagyott kiskaput kihasználva, hígítóanyagként permeátumot alkalmazva, a tej természetes fehérjetartalmánál alacsonyabb terméket lehet előállítani, mert az a tejhez keverve alig csökkenti a zsírmentes szárazanyag-tartalmat, de jelentősen – csaknem 20-25 százalékkal – csökkenti a fehérjetartalmat.
Egy kilogramm tejfehérje előállítása során 30-35 liter permeátum keletkezik, amelynek ára literenként körülbelül négy forint. Ebből húsz-harminc százaléknyit hozzákeverve a 72 forintos tejhez, negyven-ötven forintból egy liter, a kimenő tejekre vonatkozó zsírmentes szárazanyag-tartalom előírásainak megfelelő termék keletkezik. A reggeli és egyéb italok gyártása során bevallottan – a dobozon szerepeltetve – forgalmazott permeátumos készítmény esetében az eljárás nem elítélendő, akkor sem, ha az árelőny a rendes tejjel szemben 20-25 forint. A lépés akkor inkorrekt, ha az így előállított termék tej néven kerül forgalomba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.