időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Fővárosi napközis táborok

Sallak Kinga
2002.06.24. 23:00

A nyári vakációban – különösen a fővárosban – sok szülőnek gondot okoz, hogy munkaidő alatt miként lássa el gyermeke felügyeletét. A budapesti napközis táborokban sok érdekes dolgot kipróbálhatnak, tanulhatnak a nebulók, ahelyett, hogy kulccsal a nyakukban az utcán „lődörögnének”. A kerületi önkormányzatok mellett minisztériumok, művelődési házak, közhasznú társaságok, más intézmények és jótékonykodó vállalkozások is szerveznek ilyen táborokat.

Hagyományosan a Margitszigeten és a Népszigeten működteti napközis táborait a XIII. kerületi önkormányzat. A „gyermekmegőrző nagyüzem” a tanév befejeztével kezdődött. A Népszigeten a helyi általános iskolák 60 fős közös csoportjait fogadják. A tanulókat különbusszal szállítják oda, a kedvezményes étkezésen kívül szervezett programok, sportbemutatók, hajókirándulások és fellépők szórakoztatják az résztvevőket.
Hassay Zsófia, a VI. kerület oktatási ügyekért felelős alpolgármestere lapunknak elmondta: minden évben a II. kerületi Hárshegyen szervezik napközis táborukat. A gyerekeket busszal viszik fel a helyszínre, ahol egy játszótérrel felszerelt parkban, minél színesebb kulturális és szabadidős tevékenységekkel, például úszással, lovaglással várják őket. Bár nem korlátlan a helyek száma, és rengetegen jelentkeznek minden évben, mégis mindenki elfér a táborban.
Balogh Anikó, az I. kerület közoktatásügyi főtanácsosa lapunkat arról tájékoztatta, hogy évek óta egy napközis táboruk van a Naphegyen, a Czakó utcai sport- és szabadidőközpontban. Mivel a tábor százszázalékos kihasználtságú, az idén csak kerületi gyerekeket tudnak fogadni. A programok között túrák, uszoda, sportprogramok, kézműves-foglalkozások szerepelnek, valamint könnyűzenei koncertek szórakoztatják az itt nyaraló gyerekeket.
Kispesten minden évben telt ház van a napközis táborban. A szervezők szerint mindezt magas színvonalának, valamint olcsóságának köszönheti, a tábor költsége ugyanis megegyezik a tanév során befizetett étkezési díjak összegével. A gyerekeket kirándulni, uszodába viszik, báb-előadásokat szerveznek nekik, valamint rengeteg érdekes elfoglaltságot biztosítanak számukra.
A II. kerület a XII. kerülettel közösen rendezte meg idén napközis táborát a Szabadság-hegyen található Fülemüle utcában. A hegyvidéki önkormányzat sport- és szabadidőcentrumának gazdasági ügyintézője elmondta: jelenleg 95 gyerek nyaral a táborban. A két kerület a területet két részre bontotta, de a programokat közösen szervezik és közösen finanszírozzák. A gyerekek itt is külön buszokkal mennek kirándulni, képzőművészeti foglalkozásokon és versenyeken vehetnek részt, gyöngyöt fűzhetnek, valamint bábelőadásokkal szórakoztatják őket a szervezők.
Hasonló elfoglaltságot kínálnak a minisztériumok és a különféle művelődési házak azon gyermekeknek, akik nem tudják a két és fél hónapos nyári szünetet szüleikkel, a táborokban vagy a nagyszülőknél tölteni. Így a Honvédelmi Minisztérium Kulturális és Szabadidő Központja modellező tábort szervez 12-16 éves gyermekek részére. A Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági és oktatási parkjában az elmúlt évhez hasonlóan ismét elindítják a Közlekedési Napközis Tábort. A Virányosi Közösségi Házban „Zöld béka” életmódtábor lesz 6–12 éveseknek.
A Csokonai Művelődési Ház barlangásztábort nyit, a Kamaraerdei Ifjúsági Park Kht. pedig bűvésztábort szervez 7–14 éveseknek. Ugyanez a korosztály kézműves-, lovas, sport-, tenisz-, úszó- és modellezőtáborban is részt vehet. A Pannónia Film Kft. egész nyáron rajzfilmes tábort tart 6–16 éveseknek, a Vitefot Bt. nyári fotós alkotótábort szervez. A Józsefvárosi Kulturális Központ „csalitábort” rendez 6–14 éveseknek. A résztvevők megismerhetik a horgászás alapjait, valamint részt vehetnek az indiántáborban is, ahol megismerkednek a nomád életmóddal. A Pestszentimrei Közösségi Házban képzőművész- és kézművestábor, valamint PC-tábor és intenzív tánctábor lesz általános iskolásoknak. A Csokonai Művelődési Házban mesevártábort rendeznek 8–14 éveseknek, sőt fürge lábú gyerekek jelentkezését is várják akrobatikus rock and roll, vagy társastánctáborba. A Kozák téri Közösségi Házban kreatív tábor lesz 7–16 éveseknek.
A Budafok-Tétény Művelődési Házban napközis tábor, kézműves-környezetvédő, ovis és karatetáborok várják az általános iskolásokat. A Józsefvárosi Kulturális Központban kézművestábor lesz 6–14 éveseknek, valamint népi játszóház, általános sporttábor, fitnesz-, foci-, tenisz-, harcművész, kosaras-, ütős-, tánc-, báb- és színjátszó tábort is szerveznek. A Csepeli Munkásotthonban vakáció 2002 címmel művészitorna-tábor és képzőművésztábor várja a 9–12 éveseket. A Corvin Művelődési Házban számítógépes táborba lehet jelentkezni 10 éves kortól, valamint lovas táborba 8 éves kortól, a tenisz-, úszó- és mozgásművészeti táborba 6 éves kortól. A Kondor Béla Közösségi Házban színjátszó táborba várják a fiatalokat. A Budai Táncklubban nívódíjas táncpedagógus vezetésével tánctáborba lehet jelentkezni.
A Magyar Vasúttörténeti Park gördülő históriák címmel 4–14 éveseknek szervez tábort. Programok: korosztálynak megfelelő idegenvezetés. Hajtányozás, mozdonyvezetés, fordítókorongozás, utazás a menetrend szerinti nosztalgiavonaton.
A Marczibányi téri Művelődési Központban Időszalag címmel kézműves, művészeti tábor lesz 6–9 éveseknek. A „Micsoda madár” elnevezésű táborban madárlesre mehetnek a gyerekek, valamint megismerkedhetnek madáréneket utánzó eszközökkel, hangszerekkel.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.