időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Pánik Washingtonban

Hírösszefoglaló
2002.06.20. 23:00

Szerda este – európai idő szerint csütörtök hajnalban – az amerikai elnök biztonsági szolgálatának (Secret Service) utasítására rövid időre kiürítették a Fehér Házat. Az elővigyázatosságból hozott intézkedésnek az volt az oka, hogy egy azonosítatlan repülőgép – a jelek szerint véletlenül – berepült a Fehér Házat és térségét körülvevő légi tilalmi zónába. George W. Bush amerikai elnököt nem menekítették biztonságos helyre testőrei, az elnök végig a Fehér Házban tartózkodott. A Cessna a Ronald Reaganről elnevezett repülőtér felé haladt, de nem vette fel a megfelelő időben és formában a rádiókapcsolatot az irányítótoronnyal, amely aztán riadóztatta az elnök biztonsági szolgálatát. A kisrepülő végül két F–16-os vadászgép kíséretében Virginia állam fővárosában, a Washingtontól mintegy 160 kilométerre délre fekvő Richmondban szállt le.
Közben fény derült arra, hogy az amerikai kommunikációs hírszerzés vészjósló üzeneteket fogott el tavaly szeptember 10-én, egy nappal a terrortámadások előtt. „Holnap lesz nulla óra”, „holnap kezdődik a meccs” – ezt a két arab nyelvű üzenettöredéket is lehallgatták a szakemberek, de az óriási mennyiségű beáramló információ miatt csak szeptember 12-én dolgozták fel, akkor fordították le angolra. Komolynak ítéli egy iszlám szélsőséges merénylet veszélyét Európában is az a „stratégiai dokumentum”, amelyet az Európai Unió belügyminiszterei egy hete hagytak jóvá luxembourgi ülésükön. Az európai terrorista fenyegetésről szóló szakértői jelentés készítői, amelyet a madridi El País ismertetett csütörtöki számában, az Európában lévő amerikai érdekeltségeket tartják a leginkább valószínű célpontoknak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.