Pokorni: D-209-es elvtárs távozzon!

Magyarországnak nem lehet miniszterelnöke a D-209-es elvtárs, Medgyessy Péternek távoznia kell posztjáról – tolmácsolta Pokorni Zoltán a Fidesz elnökségének álláspontját. A pártelnök szerint Magyarország több évtizedet visszament az időben, Budapest távolabb került Európától mint Varsó, ahol korábban lemondott a kormányfői tisztségről Józef Oleksy, mert kiderült, hogy az orosz hírszerzésnek dolgozott.

Kis Ferenc
2002. 06. 20. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Önálló törvényjavaslatot nyújt be a Fidesz, amelynek lényege, hogy a demokratikus jogállam közéletével összeférhetetlenek azok, akik az egykori III-as főcsoportfőnökség keretében elárulták a szabadságot és barátaikat, valamint azok, akik létrehozták, fenntartották és saját hatalmuk érdekében működtették a rendszert. Ilyenek továbbá az MSZMP Központi Bizottsága, Politikai Bizottsága tagjai és a függetlenített párttitkárok, akiknek szintén távozniuk kell a közéletből, a parlamentből és a kormányból – jelentette ki Pokorni Zoltán a párt elnökségi ülése után. A Fidesz elnöke úgy vélte: támogatható az MSZP– SZDSZ indítványa, amelynek elfogadása esetén az összes III/III-as ügynök múltját és a teljes III-as főcsoportfőnökség dokumentumait nyilvánosságra hoznák, ugyanakkor „ez nem jelent megoldást a D–209-es elvtárs problémájára, tehát Medgyessy Péternek mindenképpen távoznia kell tisztségéből.”
Pokorni Zoltán a lengyel példát ajánlotta Medgyessy, illetve az MSZP-s és SZDSZ-es képviselők figyelmébe. Lengyelország miniszterelnöke, Józef Oleksy 1996-ban lemondott posztjáról, miután kiderült, hogy a lengyel kommunista utódpárt politikusa évek óta együttműködött előbb a szovjet, majd az orosz titkosszolgálatokkal.
A Fidesz országos választmánya a súlyos politikai és morális válság miatt szombaton rendkívüli ülést tart, ahol megvitatja a lehetséges teendőket. Pokorni felhívta a kormánykoalíció pártjait, hogy ne mentegessék a menthetetlent, mert így ők is hozzájárulnak Magyarország lejáratásához a nyugati világ előtt. A Fidesz tiltakozik a kulisszák mögött zajló nemtelen politikai kufárkodás ellen, amelyben Demszky Gábor és Gy. Németh Erzsébet cserealapként szolgál a megbízatásához méltatlanná vált Medgyessy Péter titkos ügynök hatalomban tartása végett.
Varga Mihály, a Fidesz alelnöke szerint a miniszterelnök körüli válság ma már Magyarország gazdaságát is fenyegeti. A volt pénzügyminiszter tegnap – nyugati hírügynökségi jelentésekre hivatkozva – közölte, hogy a kormányfő titkosszolgálati ügynöki szerepe összekapcsolható a magyar gazdaság negatív változásával. A jelentésekből idézve hangsúlyozta, hogy romlik a magyarországi részvények árfolyama, és csökken az állampapírok értéke.
*
A MDF elnöksége tegnap esti ülésén támogatta, hogy a párt frakciója vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezze, amely Medgyessy Péter miniszterelnök titkosszolgálatokkal összefüggő tevékenységével és múltjával kapcsolatos tényeket és következtetéseket vizsgálna. Dávid Ibolya pártelnök elmondta: a vizsgálóbizottság felállítását kezdeményező javaslatukat pénteken benyújtják a T. Ház elnökének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.