időjárás 14°C Ferenc 2023. október 4.
logo

Stagnáló idegenforgalom

Hunyor Erna
2002.06.20. 23:00

Azzal, hogy a turizmus és az idegenforgalom irányítása a Miniszterelnöki Hivatalhoz (MeH) került, megteremtődött a szakterület önálló állami irányítása, amit a szakma már régóta igényelt – hangzott el tegnap azon a sajtótájékoztatón, amelyet Pál Béla, a MeH politikai államtitkára és Budai Zoltán helyettes államtitkár közösen tartottak.

Pál Béla elmondta: ez a szervezeti változtatás lehetőséget teremt arra, hogy a minisztériumok közötti koordináció, érdekérvényesítés hatékonyabbá váljon. Közölte: harmincötmilliárd forinttal támogatja a MeH a turisztikai célelőirányzatból a rendőrséget a Balaton környéki közbiztonság fokozására.
Az államtitkár kifejtette: a három balatoni megye rendőrfőkapitányával kötött szerződés érelmében a rendőrség 11 Balaton környéki településen 24 órás idegen nyelvű panaszfelvételi irodát, diáktolmács-rendszert biztosít, hét posztos rendőrhelyet és információs centrumot állít fel.
Pál Béla beszámolt arról, hogy tegnap lejárt a Magyar Turizmus Rt. vezérigazgatói posztjára kiírt pályázat beadási határideje. A 40-50 beadvány értékelése után, várhatóan július közepén hirdetnek eredményt.
Budai Zoltán az idei szezonról elmondta: a német utazásszervezők rendelésállománya egyelőre jelentősen elmarad a tavalyitól, a két legnagyobb társaságnál a nyári foglalások 10–13 százalékos csökkenést mutatnak. Ez a tendencia jellemző a magyarországi utaknál is, ez alól csak a gyógyüdülések és a balatoni szállodafoglalások képeznek kivételt.
Hangsúlyozta: az év első négy hónapjának turisztikai eredményeit meghatározza, hogy április hónap a vártnál gyengébben alakult: a kereskedelmi szálláshelyeken a tavalyinál 15 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a látogatók.
Budai Zoltán a belföldi forgalom alakulásáról elmondta: április végéig 679 ezer belföldi vendég fordult meg a kereskedelmi szálláshelyeken, ami háromszázalékos növekedés az elmúlt év azonos időszakához képest.
A Magyar Nemzeti Bank előzetes adatai szerint 2002 áprilisában a turizmusból származó devizabevételek 259 millió eurót tettek ki, ami 80,2 százaléka a tavaly áprilisinak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.