Négyszázmilliárdos éves árbevételével hiába az agrárágazat legjelentősebb szereplője a húságazat, bajban van. A múlt héttől veszteségessé vált a sertéstartás – ismertette tegnap Zádori László, a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) titkára. A szakember lapunknak elmondta: az év első hetében 377 forint volt a hasított félsertés kilónkénti ára, ma csak 309 forint, amit a megfelelő arányszámmal visszaosztva kiderül, hogy az élő sertés felvásárlási ára 220 forint körül alakul kilónként.
Az ágazat nehéz helyzetét megvilágítja, hogy az év elején letettek a szakminisztérium asztalára egy 15 milliárdos intézkedési csomagot, amelyben szerepelt az ágazat versenyképességének és technológiájának fejlesztése. (Érdekes, de talán nem véletlen egybeesés, hogy éves szinten ugyanekkora összeget fizet ki a húsos szakma a nagy áruházláncoknak a polcpénzekért.) A javaslatból azonban közel sem valósult meg minden, az ágazat a tavalyi kilencmilliárd forinttal szemben idén csak hatmilliárdot kapott. A VHT február 28-án ismét az agrártárcához fordult, ahol a tárcaközi egyeztetésen elfogadták az élő sertés és a hasított félsertés exportjának kilencforintos támogatását. Ez a rendelet azonban – márciusig visszamenőleg biztosítva a dotációt – csak a múlt héten jelent meg – mondta Zádori László. Hozzátette: a rendelet a kilencforintos exporttámogatást csak június 30-ig biztosítja, a második fél évben tehát az új kormánnyal kell rendezni az exporttámogatást, a VHT ehhez hárommilliárd forintot igényel. A termékpálya eddigi viszonylagos egyensúlyát a VHT kétmilliárdos önsegélyező keretéből oldották meg, amit a sertéstartók és feldolgozók adtak össze.
A VHT a nehézségek ellenére felkészült az EU-csatlakozásra: vásárolt egy mobil elllenőrző rendszert, amely képes 2700 ponton ellenőrizni a levágott sertések minőségét. Az ellenőrzést végző szakemberek foglalkoztatását is átveszi a terméktanács, amely az online rendszer kiépítésére is törekszik. A cél az, hogy amint a vágóhídon elvégzik a minősítést, akkor a mért adat a VHT adatbázisában is megjelenjen. Ehhez szükséges a megfelelő egyedi nyilvántartás is, amely a hasonló dán rendszer bevezetésével megoldott – szögezte le a titkár.
Olcsó húsnak... A húsiparban is érzékelhető vásárlási szokások nehéz helyzet elé állították a feldolgozókat, akik egyszerre gyártanak olcsóbb és magasabb árú húskészítményeket. Az olcsóbb azonban általában gyengébb minőségű és több adalékanyagot tartalmaz.
Ronnie O’Sullivan elvesztette a 137 milliót érő frémet
