Az élelmiszerek piacképességét a minőséggel lehet kifejezni, ami meghatározza a forgalmazást is, de forgalomba csak biztonságos élelmiszerek kerülhetnek. Mivel minden élelem kisebb-nagyobb mértékben tartalmaz a szervezetre káros anyagot, és a fogyasztók sok vélt vagy valós tényezőtől – például gén- vagy sugárkezelt élelmiszerek – félnek, ezért megnyugtatásuk érdekében ellenőrizni kell a táplálékot – mondta lapunknak Biacs Péter, az agrátárca élelmiszer-biztonsági és fogyasztóvédelmi ügyekért felelős helyettes államtitkára.
Az első vizsgálat a kockázatbecslés, amelynek során meg kell állapítani, hogy az adott élelemben lévő káros anyagok mekkora mennyiség elfogyasztása után jelentenek valós veszélyt a fogyasztókra. Ezt a feladatot itthon a rövidesen felálló élelmiszer-biztonsági hivatal látja el más felügyelőszervek közreműködésével. A második lépés a járványok és a tömeges megbetegedések elleni védekezésre koncentrál, s ha ilyen eset történik, akkor az említett hatóságok feladata az ellenük való védekezés. A harmadik és talán legösszetettebb munka az élelmiszerek nyomon követhetőségének vizsgálata, amelynek során a termőföldtől az asztalig minden, az élelmiszerekkel kapcsolatos változást rendszerezni kell – mondta Biacs Péter.
Utóbbi témáról csütörtökön szervez konferenciát a minisztérium – ismertette a helyettes államtitkár, aki emlékeztetett arra is, hogy a múlt héten is zajlott egy komoly élelmiszer-ipari tanácskozás Budapesten. Akkor az ENSZ élelmezésügyi (FAO) és egészségügyi (WHO) szervezete által létrehozott Codex Alimentarius – nemzetközi élelmiszerkönyv – analitikai és mintavételi kódex bizottsága ülésezett. A Codex Alimentariust azért hozták létre, hogy irányítsa és segítse az élelmiszerekre vonatkozó követelmények kidolgozását, és hozzájáruljon ezek harmonizálásához oly módon, hogy mindez a kereskedelmet is támogassa.
Biacs Péter elmondta: jelenleg csaknem 220 ezer élelmiszert forgalmaznak a világon, amelyekből negyvenezer itthon is kapható. A rendszerváltás előtt csupán ötezer élelmiszer volt a kapható Magyarországon, igaz, akkor évi ötvenezer mintát vizsgáltak a hatóságok. Ma csupán húszezret vizsgálnak, azaz kétévente ellenőriznek minden élelmiszert. Ezért az EU-ban biztos, hogy nagyobb szerep és sokkal több munka jut e terület szakértőinek – tette hozzá.
A horvát kormányfő óva intett a vámháborútól
