Középpontban a biztonság

–
2002. 11. 25. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az élelmiszerek piacképességét a minőséggel lehet kifejezni, ami meghatározza a forgalmazást is, de forgalomba csak biztonságos élelmiszerek kerülhetnek. Mivel minden élelem kisebb-nagyobb mértékben tartalmaz a szervezetre káros anyagot, és a fogyasztók sok vélt vagy valós tényezőtől – például gén- vagy sugárkezelt élelmiszerek – félnek, ezért megnyugtatásuk érdekében ellenőrizni kell a táplálékot – mondta lapunknak Biacs Péter, az agrátárca élelmiszer-biztonsági és fogyasztóvédelmi ügyekért felelős helyettes államtitkára.
Az első vizsgálat a kockázatbecslés, amelynek során meg kell állapítani, hogy az adott élelemben lévő káros anyagok mekkora mennyiség elfogyasztása után jelentenek valós veszélyt a fogyasztókra. Ezt a feladatot itthon a rövidesen felálló élelmiszer-biztonsági hivatal látja el más felügyelőszervek közreműködésével. A második lépés a járványok és a tömeges megbetegedések elleni védekezésre koncentrál, s ha ilyen eset történik, akkor az említett hatóságok feladata az ellenük való védekezés. A harmadik és talán legösszetettebb munka az élelmiszerek nyomon követhetőségének vizsgálata, amelynek során a termőföldtől az asztalig minden, az élelmiszerekkel kapcsolatos változást rendszerezni kell – mondta Biacs Péter.
Utóbbi témáról csütörtökön szervez konferenciát a minisztérium – ismertette a helyettes államtitkár, aki emlékeztetett arra is, hogy a múlt héten is zajlott egy komoly élelmiszer-ipari tanácskozás Budapesten. Akkor az ENSZ élelmezésügyi (FAO) és egészségügyi (WHO) szervezete által létrehozott Codex Alimentarius – nemzetközi élelmiszerkönyv – analitikai és mintavételi kódex bizottsága ülésezett. A Codex Alimentariust azért hozták létre, hogy irányítsa és segítse az élelmiszerekre vonatkozó követelmények kidolgozását, és hozzájáruljon ezek harmonizálásához oly módon, hogy mindez a kereskedelmet is támogassa.
Biacs Péter elmondta: jelenleg csaknem 220 ezer élelmiszert forgalmaznak a világon, amelyekből negyvenezer itthon is kapható. A rendszerváltás előtt csupán ötezer élelmiszer volt a kapható Magyarországon, igaz, akkor évi ötvenezer mintát vizsgáltak a hatóságok. Ma csupán húszezret vizsgálnak, azaz kétévente ellenőriznek minden élelmiszert. Ezért az EU-ban biztos, hogy nagyobb szerep és sokkal több munka jut e terület szakértőinek – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.