A régióban a mezőgazdasági termelés és élelmiszer-előállítás az emberek többségének fontos megélhetési forrása. Magas a tíz embernél kevesebbet foglalkoztató élelmiszer-ipari üzemek száma, majd minden szabolcsi településen működik élelmiszer-feldolgozó – akár pékségként, akár más profillal. A régió élelmiszeripari üzemeiben dolgozók többsége alacsony iskolai végzettségű.
Az üzemek vezetői úgy informálták a főiskolát, hogy a szóban forgó felsőfokú oktatási intézményben élelmiszer-technológusi szakra azért is szükség lenne, mert azoknak, akik érettségi után e tájról az ország más vidékére mennek továbbtanulni, nagy része a diploma megszerzése után nem tér vissza. Ha a speciális képzettséggel szülőföldjén is állásban bízhatna az ország más részein tanult helybéli, akkor biztosabban hazatérne tudását otthon kamatoztatni, nem vándorolna el.
Ennek megoldása, illetve a szakemberellátás érdekében a legcélszerűbb Nyíregyházán megvalósítani a képzést, vélik az intézmény vezetői, s lenne rá fogadókészség is. A jelenlegi főiskola, amelynek most négy kara van, alkalmas lenne az új szak beindítására, különösen, ha befejeződik a megkezdett, több milliárd forint értékű beruházás.
Reagált a Fradi futballistája, miután a halálhírét keltették
