időjárás 15°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Védenék a katonatemetőket

MTI
2002.12.23. 00:00

Nyugat-európai mintára a katonatemetőket védő törvény megalkotására tett javaslatot a Don menti magyar honvédsírok gondozására létrehozott alapítvány a Honvédelmi Minisztériumnak. Mártha Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fényeslitkén működő szervezet kuratóriumi elnöke, elmondta: el szeretnék érni, hogy az Európai Unió országaihoz hasonlóan Magyarországon is törvény rendelkezzen az elesett katonák emlékének megőrzéséről, sírjaik, temetőik és emlékműveik védelméről. Hozzátette: javaslatuk szerint a feladatok maradéktalan ellátására létre kellene hozni egy, a Honvédelmi Minisztérium által felügyelt, a kormányzati szervek csoportjába tartozó hadisírgondozó hivatalt, a külföldön lévő magyar katonatemetők gondozására pedig az előbbi közreműködésével egy közalapítványt.
Mártha Tibor kifejezte reményét, hogy az alapítvány javaslatát a minisztérium elfogadja és kezdeményezi az Országgyűlésnél a törvény megalkotását. A kuratóriumi elnök emlékeztetett rá, hogy a Don menti magyar honvédsírok gondozására létrehozott alapítvány az oroszországi pravoszláv egyház segítségével és Borisz Jelcin akkori orosz államelnök engedélyével 1992-ben kezdte meg a II. világháború katonatemetőinek rendbe tételét a Don folyó mentén lévő körzetben. Eddig összesen 25 sírkertet tettek rendbe és láttak el címeres fejfával, s azóta is – a helyi lakosság segítségével – gondozzák az áldozatok sírhantjait.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.