időjárás -1°C Vilma 2023. december 5.
logo

Elemér

Csermely Péter
2003.02.22. 00:00

Kiss Elemér különleges anyagból van gyúrva. A különleges anyagot a Köztársaság téren tartják, egy lezárt, ablaktalan, feketére festett falú szobában, mert a különleges anyagnak nem szabad fényt kapnia. Fény hatására a különleges anyag nyilatkozik, aláír, nehezményez és szorgalmaz. Ezért van sötét ebben a szobában. Amikor eljő a gondterhelt pillanat, Ron Werber piros kabátos emberei kinyitják az ajtót, és percek alatt meggyúrják a különleges anyagot, hol miniszterelnököt gyurmáznak belőle, hol független szakembereket, néha elrontják, de még az is jó lesz kormányszóvivőnek. Néha mernek nagyok lenni, és akkor Kiss Elemér áll össze a kezük alatt.
Kiss Elemér abban különbözik a többi figurától, hogy külön képzésnek vetik alá. Kiss Elemér ugyanis nem egyszerű, könyökvédős apparátusi káder, nem, Kiss Elemér a könyökvédőjét az agyán viseli. Maga az oktatás nem könnyű. A leendő Kiss Elemérnek álmából felkeltve is kapásból kell megoldania nehéz feladatokat. Például, ha megkérdik tőle, hogy jelölt úr, ugyan hová küldetné el a korruptságát ékesen bizonyító hivatalos iratot, akkor azonnal válaszolnia kell, hogy kérem szépen, természetesen az egyetlen ellenzéki napilap főszerkesztőjének, névre szóló címzéssel. Aki nem így válaszol, abból még sok minden lehet, de Kiss Elemér soha. Ha a különleges anyag átmegy a vizsgán (és csak kevésnek sikerül), akkor felkérik, mégpedig a különleges anyagokra vonatkozó állami protokoll megfelelő formulái szerint.
– Az Elemérem, mondd, akarsz-e lenni?
– Igen, és fogadom, hogy a korruptságomat ékesen bizonyító hivatalos iratot természetesen az egyetlen ellenzéki napilap főszerkesztőjének küldetem el, névre szóló címzéssel.
És lám, kész a kancelláriaminiszter.
Kiss Elemér, kinek anyaga különleges, miután elfoglalja hivatalát, berendezkedik. Reggel az irodájában elhúzza a függönyt, fényt kap, és ettől kezdve megállíthatatlan: nyilatkozik, aláír, nehezményez és szorgalmaz. Egy cickány estén azonban eszébe jut, hogy nyilatkozni, aláírni, nehezményezni és szorgalmazni ugyan szívmelengető dolog, de azért gondolnia kell a jövőjére is, amikor már nem lesz abban a helyzetben, hogy nyilatkozzon, aláírjon, nehezményezzen és szorgalmazzon. Egy váratlan ötlettől áthatva telefonálni kezd, és a hívások nyomán megbízások nőnek, mint a gomba. A megbízások kedvezményezettje az az ügyvédi iroda, amelyben ő is tulajdonos.
Először a Malév Rt.-t kell megvizsgálni, mert az ÁPV Rt.-nél valakiben szörnyű gyanú támad, miszerint lehetséges, hogy a Malév Rt. repülőgépek helyett toronydaruval szállítja az utasokat, amit nem lehet annyiban hagyni, és nosza, az ügyvédi iroda, amelyben Kiss Elemér is résztulajdonos, máris kezdheti az átvilágítást.
Aztán a Nemzeti Autópálya Rt. kerül sorra, mert a Gazdasági Minisztériumban valaki nem tud szabadulni a gondolattól, hogy esetleg hibáztak, és valamilyen baljós összeesküvés eredményeképpen mégiscsak építhet magyar cég néhány útszakaszt. Kiss Elemér ügyvédi irodája azonban vállalja, hogy feltárja a megnyugtató igazságot, ami már csak azért is megoldható, mert László András, a Nemzeti Autópálya Rt. elnöke szintén résztulajdonos a szóban forgó ügyvédi irodában.
Sajnálatos módon azonban a megbízások nyilvánosságra kerülnek.
Kiss Elemér villámgyorsan kiáll a napra, fényt kap, tehát nyilatkozik, aláír, nehezményez és szorgalmaz. Az ügyvédi törvény módosítását és etikai kódex kidolgozását kezdeményezi, mert Kiss Elemér figyelmes, jó szándékú ember, hiszen anyaga különleges, és utódait törvénymódosításokkal, valamint kódexekkel kívánja megóvni attól, hogy saját vállalkozásaikat bízzák meg az állami vállalatok jól jövedelmező átvilágításával.
A korábban meggyúrt különleges anyagoknak nem tetszenek Kiss Elemér ügyletei. Süt a nap, tehát ők is nyilatkoznak, aláírnak, nehezményeznek és szorgalmaznak. Hol kezdeményezik László András menesztését, hol elfogadják a lemondását, habár ez két különböző dolog. Kiss Elemérről is mondanak néhány keresetlen szót, de hozzáteszik, hogy emberi tisztességét természetesen nem vonják kétségbe. Nem tudott róla, hiszik el készségesen Kiss Elemérnek, László András azonban tudott róla, tehát neki elfogadják a lemondását, illetve kezdeményezik a menesztését, még akkor is, ha ez két különböző dolog.
Az Kiss Elemér nagy szerencséje, hogy nem tudott róla, sóhajtanak fel megkönnyebbülten a különleges anyagok.
Ám színre lép a harmadik megbízás. Kiderül, hogy a Miniszterelnöki Hivatal tulajdonában lévő Közlönykiadó Kft. és a Magyar Nemzet között hatályban volt szerződési ügylet lezárását is a Kiss Elemér résztulajdonában lévő ügyvédi iroda bonyolítja. Eljött a pillanat, amelyben bízva annak idején Kiss Elemért kialakították, kiképezték és levizsgáztatták, és Kiss Elemér nem okoz csalódást. Fogadalma értelmében a korruptságát ékesen bizonyító hivatalos iratot természetesen az egyetlen ellenzéki napilap főszerkesztőjének küldeti el, névre szóló címzéssel.
Erről már csak tudnia kellett. A László Andrásra vonatkoztatott érvelés most már Kiss Elemérre is alkalmazható. Nehéz döntés, oda a sok munka, gyúrás, kiképzés, felkérés, de nincs mit tenni. Kiss Elemér lemond.
De semmi baj, a különleges anyag nem vész el. Visszatér a sötét szobába, amelyből vétetett. Ha eljő a gondterhelt pillanat, újragyúrják, bár alighanem más formában. Hiszen Kiss Elemért alkotni nehéz és szép feladat, de mint látjuk, kockázatos. Kiss Elemér ugyanis a jelek szerint nem keresi a bajt, hanem mindent tűvé tesz érte.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.