Gerendás Károly, a földművelésügyi tárca kertészeti osztályának vezetője szerint a magyar szőlészet és borászat kész az uniós csatlakozásra. Gerendás a debrői hárslevelű ünnepe alkalmából a Heves megyei Aldebrőn a hét végén megtartott szakmai fórumon elmondta: az ágazat teljes mértékben teljesíteni tudja az Európai Unió követelményeit. – Az ezt elismerő utolsó, úgynevezett elhalasztott jóváhagyást a napokban kapták meg az Európai Bizottságtól – mutatott rá.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a csatlakozási tárgyalásokon minden olyan különleges szabályozási igényt érvényesített a magyar kormány, amelyek szükségesek a magyar borászat hagyományainak fenntartásához.
– Sikerült elkerülni, hogy a francia vagy az olasz borászathoz hasonló feltételek vonatkozzanak a magyar borászatra – emelte ki. Mint mondta, ez egyebek mellett azt jelenti, hogy az EU engedélyezte a magyar bor esetében a cukortartalom növelésére a répacukor használatát, egyidejűleg továbbra is lehetőség lesz a bor kénsavas kezelésére.
Az osztályvezető – a távirati iroda közlése szerint – ugyancsak példaként említette, hogy az EU elismerte a maximum 4,5 fokos alkoholtartalmú tokaji eszencia- borként történő besorolását; a közösségi szabályozás szerint ugyanis az 5 fok alatti italok alkoholtartalmú üdítőnek minősülnek.
A megállapodás szerint a 93 ezer hektárnyi magyarországi szőlőterület évente maximum 1,5 százalékkal növelhető, és az unió jelentős összeggel, hektáronként 1,7 millió forinttal támogatja a telepítést. Hozzátette, hogy az elmúlt időszakban évente mintegy 1200 hektárral, vagyis az engedélyezett mérték alatt nőtt Magyarországon az ültetvények területe.
Az osztályvezető hangsúlyozta: a támogatások fogadásának legfontosabb feltétele a termőhelyre vonatkozó szigorú eredetvédelmi szabályozás kidolgozása. Arra biztatta a kistermelőket, hozzanak létre társulásokat, annak érdekében, hogy sikerrel tudjanak pályázni a jövőben az Európai Unió forrásaira.
Magyar Péter nem bírta ki, újra VIP-páholyban bukott le
