időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

Délvidéki üzenet Medgyessy Péternek

Sebestyén Imre
2003.03.10. 00:00

A szabadkai magyar főkonzulátus előtti téren szombaton mintegy 500 helybéli és más elszakított nemzetrészekről érkező fiatal tiltakozott a Medgyessy-kormány határon túli magyarokkal kapcsolatos politikája ellen. A békésen lezajlott tüntetést a Három Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) nevű délvidéki magyar szervezet rendezte. Újhelyi Zoltán, a HVIM elnöke petíciót olvasott fel az egybegyűltek előtt, amelyet átadtak Pető János konzulnak. Ebben sérelmezték, hogy a „magyarországi hivatalos politika a szomszédos államok érzékenységének messzemenő figyelembevétele és az európai uniós vélt és valós elvárások feltétlen követése mellett” elfeledkezik a határon túli magyarokról. Ezért követelik, hogy a magyar kormány változtasson nemzetpolitikáján, felelősen lépjen fel a határon túli magyarok jogaiért, maradéktalanul érvényesítse a kedvezménytörvényt, és a vízumkényszer bevezetésekor biztosítsa a kárpátaljai és a délvidéki magyarok számára a vízum nélküli határátlépési lehetőséget, valamint terjesszen a parlament elé olyan törvényt, amely alanyi jogon lehetővé teszi a nemzetrészeken élő magyarok számára a magyar állampolgárság odaítélését. Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke hangoztatta: nem lehet Magyarország számára út az az uniós integráció, amely lehetővé teszi, hogy ismét elszakítsa tőle az elszakított nemzetrészeket.
Az alkalomra ideutaztak az erdélyi és felvidéki, de a magyarországi ifjúsági testvérszervezetek képviselői is. A tiltakozók magyar nemzeti zászlót, illetve a hatvannégy magyar vármegye címerét ábrázoló lobogót lengettek. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki biztosítani a szabályosan bejelentett és engedélyezett megmozdulást. A megmozdulás után a tüntetők nemzetiszín zászlókkal átvonultak egy szabadkai kiállítási csarnokba, ahol március 15-ét ünneplő rendezvényt tartottak. Értesüléseink szerint a városban a zászlók miatt helybéli fiatalokat bántalmaztak, és több zászlót erőszakkal elvettek tőlük.
*
Medgyessy Péter miniszterelnöknek Kasza Józsefhez, a VMSZ elnökéhez és Józsa Lászlóhoz, a Magyar Nemzeti Tanács elnökéhez írt terjedelmes válaszlevelében biztosítja a címzetteket, hogy a magyar fél kész minden olyan kedvezményt megadni a jugoszláv (a levél végig a szövetségi ország régi elnevezését használja) polgároknak, amelyek lehetségesek a schengeni szabályok keretei között. E könnyítések között említi a hivatalos célból utazók vízummentességét, a vízumdíjak mérséklését, a lehető leghosszabb érvényű, többszöri beutazást és tartózkodást lehetővé tevő vízumok kiadását.
***
Várják Mladicsot. A hágai törvényszék elvárja Szerbia-Montenegrótól, hogy tartóztassa le Ratko Mladics tábornokot, „mert Kostunica már nem elnök, s Seselj már Hágában van”. Mintha erre jött volna Dusan Mihajlovics szerb belügyminiszter válasza: Mladicsnak már egy éve nyoma veszett, s „nincs semmi bizonyíték”, hogy Szerbiában lenne. Podgoricában közben azt vetették el, hogy Karadzsics Montenegróban bujdosna. A hágai vádlott nincs se Szerbiában, se Montenegróban, se a boszniai Szerb Köztársaságban, erősíti meg Luka Karadzsics, a körözött fivére, miután az SFOR a minap átfogó akciót indított a Karadzsicsot támogató hálózat felszámolására. Az elmúlt években – a bosznia-hercegovinai háború 1995-ös lezárását követően – számos hír látott napvilágot a két szerb vezető hollétével kapcsolatban. Karadzsicsot legtöbbször korábbi főhadiszállása, Pale környékén látták – lapértesülések szerint. Mladicsot eközben az adriai tengerparton vélték felfedezni, ám ennek megerősítésére sem került sor. A körözöttekkel kapcsolatos szerb „nosztalgiát” jelzi, hogy Újvidék utcáin ismét megjelentek Karadzsicsot népszerűsítő plakátok. (S. I.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.