időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Felpörög a kataszteri program

Nagy Ottó
2003.03.18. 00:00

Felgyorsulhat a Nemzeti kataszteri program (NKP), ha a kormány elfogadja a jövő héten elé terjesztett tervezetet. A gyorsítás első üteme 2004 és 2007 között 9,8 milliárd forintba kerülne, és segítségével a már meglévő valamennyi papíralapú térképet digitalizálnák, és ebből adódóan számítógépen is kezelhető lenne. A második lépésre 2008-tól kerülne sor – ismertette tegnap Apagyi Géza, az agrártárca földügyi és térképészeti főosztályának megbízott vezetője.
Az NKP végrehajtása – a meglévő térképek digitalizálása – 1997 végén kezdődött, és eddig 63 település, több mint 474 ezer hektárnyi terület szabványos digitális térképi adatbázisa készült el. A települések közül Budapest több kerületének térképi feldolgozása megtörtént, elkészült több nagyváros digitális alaptérképe is. Az NKP végrehajtását egy ötéves időszakot követő 15 éves futamidejű, 6,6 milliárd forintos hitelből finanszírozzák. A törlesztés a jövő évben kezdődik azokból a pénzekből, amelyeket az adatszolgáltatásért kaptak a földhivatalok. A jövő évi törlesztésre a forrás rendelkezésre áll – mondta Apagyi Géza.
Magyarország egész területe lefedett kataszteri, azaz földmérési alaptérképekkel, de ez az adatállomány nem egységes, ezért van szükség homogenitására és digitalizálására. Ezt a célt szolgálja az NKP digitalizálása is. Ha számítógéppel is elérhetővé válik az adatbázis, akkor gyorsabb lesz az adatkérők kiszolgálása, így a földhivatali munka és a térképészeti alapadatok más rendszerek számára is gyorsabban lesznek elérhetők – mondta Apagyi.
Hozzátette: a rendszer kiépítése az európai uniós csatlakozás egyik követelménye, mert hazánknak megfelelő, korszerű kataszteri nyilvántartással bírnia, többek között az uniós támogatások lehívása miatt is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.