időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Lesz magyar egyetem

Neszméri Sándor
2003.03.13. 00:00

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) oktatási szakcsoportja még januárban kidolgozta azt a törvényjavaslatot, amely az önálló magyar egyetem létrejöttét szabályozza. A dokumentumokat Csáky Pál miniszterelnök-helyettes már tárcaközi egyeztetésre is beterjesztette, Dzurinda kormányfő viszont heteken át nem tűzte a kabinet üléseinek napirendjére a kérdést.

Az MKP két hete koalíciós tanácsülésen kérte számon a kormányfőtől a magyar egyetem ügyének halogatását, akkor olyan megállapodás született, hogy a magyar felsőoktatási intézmény kérdését a jogkörök elosztásának megfelelően az oktatásügyi miniszter fogja rendezni. Martin Fronc ennek alapján tegnap „szándéknyilatkozatot” terjesztett a kormány elé, amely gyakorlatilag azt tartalmazza, hogy a kormány révkomáromi székhellyel 2004-ben létre kívánja hozni a Selye János nevét viselő egyetemet. A kormány döntésének részét képezi még a feladatok elvégzésének ütemterve, amelyek szerint a kormánytól függetlenül működő, az egyetemek működését engedélyező, úgynevezett akkreditációs bizottság egy hónapon belül mond véleményt a magyar felsőoktatási intézményről.
Martin Fronc lapunk kérdésére válaszolva nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a tárca a későbbiek során a magyar szakemberek által kidolgozott dokumentumokat használja majd fel, de megerősíteni sem kívánta e tényt. Bárdos Gyula, az MKP frakcióvezetője mindezek ellenére fontosnak tartja a kormány döntését, amely „egyértelművé tette, hogy a kormányban, illetve koalíciós partnereinkben megvan a politikai akarat az egyetem létrehozásához”. A magyar politikusok ugyanis attól tartottak, hogy a lehallgatási botrányok miatt a kormánykoalícióban hetek óta tartó bizalmi válság miatt a szlovák pártok lemondanak a magyar egyetem megalakításáról.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.