időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Simicska: Kacsa a megsemmisítés híre

2003.03.28. 00:00

Simicska Lajos kacsának tartja azokat a híreket, miszerint megsemmisítették az APEH teljes adatbázisának másolatát. Az adóhatóság volt elnöke korábban feljelentést tett az adatmásolás ügyében, ám a rendőrség megtagadta a nyomozást az ügyben. Simicska még nem tudja, hogy él-e jogorvoslattal a rendőrség határozatával szemben.

Mi a véleménye arról, hogy az adatmásolással kapcsolatban tett büntetőfeljelentését követően a rendőrség megtagadta a nyomozást?
– Még nem kaptam meg a határozatot, így érdemben nem tudok nyilatkozni, csak annak áttanulmányozása után döntöm el, hogy élek-e jogorvoslattal.
– Van-e egyáltalán értelme panasszal élni akkor, amikor a hírek szerint – László Csaba pénzügyminiszter utasítására – már megsemmisítették a kimásolt adatokat tartalmazó mágneslemezeket?
– Ez a hír nyilvánvalóan kacsa. A feljelentés tárgyává tett adatmásolások állampolgárok millióinak az alkotmányban és a törvényekben biztosított, alapvető jogait sértették. A törvénysértések tényét Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos is egyértelműen megállapította. Figyelembe véve azt, hogy az illetékes hatóságok a büntetőfeljelentésem sorsáról jogerősen még nem döntöttek, illetőleg az adatmásolásokat is vizsgáló parlamenti bizottság el sem kezdte működését, elképzelhetetlennek tartom a perdöntő tárgyi bizonyítékok megsemmisítését. Nem létezik olyan kormánytisztviselő, aki erre utasítást adna, illetve nincs olyan köztisztviselő, aki ezt végrehajtaná. Azt, hogy a másolatokat még nem semmisítették meg, az is bizonyítja, hogy a kormány még nem mondott le.
– És ha mégis igaznak bizonyulnak a sajtóhírek, vagyis megsemmisítették a mágneslemezeket és a kormány is a helyén?
– Egy jogállamban ez elképzelhetetlen. Ebben az esetben a kormányzat törvényen kívül helyezné magát, a társadalomnak pedig azon kellene elgondolkodnia, hogy az országot irányító bűnözőcsoportot milyen módon fossza meg a hatalomtól.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.