időjárás °C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Veszélyes hulladék Jászapátiban

2003.03.13. 00:00

Huszonhárom hordónyi veszélyes hulladék található Jászapátiban egy MSZP közelinek tartott cég két vezetőjének a birtokán – tudta meg lapunk. A több mint tizenhárom éve engedély nélkül tárolt anyag miatt a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség múlt csütörtökön feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Szendrey Csaba, a felügyelőség műszaki igazgatóhelyettese elmondta: a kétszáz literes acélhordók 1989-ben kerültek a területre a Magyar Honvédségtől, és valószínűleg környezetre rendkívül veszélyes mavefort tartalmaznak. A polgári védelem vegyi, biológiai és sugárszennyezések semlegesítésére használta régebben az anyagot. A terület egyik birtokosa, Farkas János lapunknak elmondta: mikor három éve megvették a tanyát, a hordók már ott voltak, de azokat soha nem akarták onnan elszállítani. A másik tulajdonossal, Urbán Miklóssal együtt Farkas vezeti az UR-FA Kft.-t, amely információink szerint futószalagon kap fontos és jól fizető megrendeléseket a szocialista városvezetéstől. Farkas elismerte, hogy kapnak megrendeléseket, de tagadta, hogy más vállalkozóknál sűrűbben bíznák meg őket.
A környezetvédelmi felügyelőség feljelentése nyomán a jászapáti rendőrség indított vizsgálatot környezetre veszélyes hulladék jogellenes elhelyezése alapos gyanúja miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen. Mivel a tárolásra nem volt engedélyük a tulajdonosoknak, ezért akár több százezer forintos bírságra is számíthatnak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.