időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Vámosokat helyezett előzetesbe a bíróság

2003.04.18. 23:00

Előzetes letartóztatásba helyezte tegnap a bíróság azt a két volt magas rangú vámtisztet és egy kecskeméti vállalkozót, akiket több mint másfél milliárd forintos hűtlen kezeléssel gyanúsítanak. Mint arról beszámoltunk, a három személyt szerdán vette őrizetbe a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal (KÜNYH) egy ingatlanügylet miatt, amellyel nemcsak az állami költségvetést, de a vámőrséget is jelentősen megkárosították.
Vitéz Miklós, a KÜNYH vezetője lapunknak elmondta: a gyanú szerint a VPOP Beruházási és Elhelyezési Hivatalának őrnagy rendfokozatú egykori vezetője, valamint századosi rangban lévő helyettese a közbeszerzési törvényt és a VPOP belső előírását is súlyosan megsértve, egyetlen vállalkozó érdekeltségi körébe tartozó cégeknek adott megbízást ingatlanok felkutatására, amelyért a cégek 82 és fél millió forintot kaptak megbízási díjként. A nyomozók szerint a vállalkozó valójában felvásárolta az igényelt nyolc épületet, majd azokat két-, háromszoros áron adta tovább a hatóságnak. Ezzel – az előbb említett összeg mellett – további másfél milliárd forint vagyonvesztést okoztak az államnak. A 2000–2001-ben történt ügyletek miatt még tavaly tett feljelentést a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, és ennek nyomán az ügyészség májusban rendelte el a nyomozást ismeretlen tettes ellen. A törvény szerint a gyanúsításban szereplő bűncselekmények miatt kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A nyomozás még nem zárult le, s további gyanúsítottak neve is felvetődhet.
A vám- és pénzügyőrségen nem kívántak nyilatkozni az ügyről, anynyit azonban megtudtunk: egy éve tart a nyomozás, ezért nem lepődtek meg a szerdai őrizetbe vételek miatt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.