időjárás 12°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Hivatalosan felügyelt élelmiszerek

Hírösszefoglaló
2003.05.22. 22:00

Néhány napon belül megkezdi működését a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal – jelentette be tegnap Biacs Péter, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára egy szakmai konzultáción. A hivatal 10 emberrel kezdi működését, költségvetése várhatóan 200 millió forint lesz.
A hivatal felállításához nagy segítséget nyújtott a német kormány a PHARE-program részeként, egy úgynevezett ikerprojekt keretében. Az ikerprogram finanszírozására mintegy egymillió eurós forrás állt rendelkezésre.
Biacs Péter aláhúzta: az élelmiszer-biztonság szavatolása elsősorban a hatóságok feladata, az ezzel összefüggő kérdésekről nekik kell tájékoztatniuk az élelmiszer-fogyasztókat, hogy megvédhessék magukat az élelmiszerekben lévő esetleges káros anyagoktól. Ezért a hatóságoknak a termőföldtől a fogyasztó asztaláig terjedően kell vizsgálniuk és ellenőrizniük az élelmiszerláncot.
Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóságot hozott létre az Európai Unió, hogy hatékonyan tudjon védekezni a táplálkozási lánccal kapcsolatos kockázatok ellen – tájékoztatott tegnap a távirati iroda. A hivatal létrehozásával párhuzamosan megszűntek korábbi uniós testületek, köztük az állandó állat-egészségügyi bizottság. Az uniós hatóság teljeskörűen várhatóan csak 2005-től tud majd működni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.