időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Röviden

MTI
2003.06.16. 22:00

Lengyel vízum a kalinyingrádiaknak
Moszkva. Lengyelország kész arra, hogy a Kalinyingrádi terület lakóinak egyévi időtartamra szóló vízumot adjon, mégpedig ingyen. A javaslat célja az, hogy a vízumkényszer ne gyakoroljon negatív hatást a turizmusra és a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokra – mondta hétfőn Moszkvában újságíróknak Longin Pastusiak, a lengyel parlament felsőházának, a szenátusnak az elnöke. (MTI)
Amerikai erőszak<./b>
Tokió. Letartóztatási parancsot adott ki egy japán nő megerőszakolásával gyanúsított amerikai tengerészgyalogos ellen hétfőn egy japán bíróság, míg a kormányzat a férfi kiadatásának kérelmezését fontolgatja. A gyanúsított, a japán Okinava-szigeten állomásozó amerikai erők 21 éves őrvezetője állítólag megvert és megerőszakolt egy 19 éves japán nőt május 25-én. (MTI)
Észak-Korea új módszere
Phenjan. Észak-Korea légi úton szállít rakétákat Iránnak – állította hétfőn egy dél-koreai lap. Amerikai és dél-koreai hírszerzési források idén április óta hat alkalommal figyeltek meg észak-koreai repülőtérről felszálló, iráni teherszállító repülőgépet a korábbi évi egy-két alkalommal szemben. A lap szerint Észak-Korea azért tért át a légi szállításra, mert tavaly decemberben az Irak elleni katonai szövetség elfogott egy 15 rakétából álló, Jemenbe irányuló tengeri szállítmányt. (MTI)
A királynőt sem tájékoztatták
London. A Buckingham-palotáig is elért a múlt heti, alkotmányos kihatásokkal járó brit kormányátalakítás belpolitikai botránnyá fajuló ügye: hétfői értesülések szerint a miniszterelnök nem értesítette a királynőt a készülő változtatásokról. Tony Blair legnagyobb horderejű döntése az volt, hogy posztja megszűnésével távozik tisztségéből Lord Irvine lordkancellár, a felsőház, vagyis a Lordok Háza elnöke, aki a sajátos brit jogi berendezkedés alapján egyben a legfőbb bírói, valamint a külön nem létező igazságügy-miniszteri poszt betöltője is volt. (MTI)
Lázadás az emirátusokban
Abu-Dhabi. Az Al-Dzsazíra hírtévé arról számolt be, hogy rendkívüli állapot van az Egyesült Arab Emirátusokban. A hírek szerint a hadsereg tankokkal védi az emirátusok negyedik legnagyobb állama, Ra’sz al-Khajma emírség kormányzója és az új koronaherceg palotáit. A feszült helyzet azután alakult ki, hogy a kormányzó leváltotta a korábbi koronaherceget, idősebb fiát és az egyik fiatalabb fiát nevezte ki új koronahercegnek. (A. F. M.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.