időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Napi sajtószemle

Lovas István
2003.07.20. 22:00

THE OBSERVER
A Nemzetközi Vöröskereszt sürgeti az Egyesült Államokat, hogy tegye átláthatóvá az ismeretlen körülmények között fogva tartott harminchat iraki tudós státusát. Az amerikaiak azon a területen is kudarcot vallottak, hogy nem sikerült vezető iraki tudósoktól olyan információhoz jutni, ami bizonyította volna, hogy Huszein tömegpusztító fegyvereket rejtegetett. Ezzel szemben fogva tartásuk mind több emberjogi problémát vet fel, írja a baloldali Guardian vasárnapi kiadása.

NEW STATESMAN
Számos brit pszichológus és pszichiáter véli úgy, hogy Tony Blair brit miniszterelnöknek érzékelési zavarai vannak. Diagnosztikai szempontból „pszichopata” személyiségről van szó, aki figyelemre méltó ügyességgel alkotja újjá önmagát, akár egy színész. Azon ritka politikusok közé tartozik, akik sohasem hazudnak, mert mindig hisznek abban, amit mondanak. Blair egyik szóvivője a pszichiáterek látleletét „debilnek” nevezte, és kijelentette, a miniszterelnök tisztán látja az ügyeket, és ilyen tisztánlátással irányítja az olyan fontos nemzetközi projekteket, mint az iraki háború vagy a közel-keleti béketerv, írja a baloldali brit hetilap.
*
A hetilap kritikusa briliánsnak nevezi Rasid Masaravi palesztin rendező új filmjét, amelyet Jegy Jeruzsálembe címmel forgalmaznak. A palesztin rendező egy éven át forgatta filmjét egy övére erősített videokamerával. Mivel az izraeliek megtiltották az autó használatát, a filmrendező szekéren ült. A film valamennyi
szereplője, a katonák, a tankok, az őrtornyok, a borotvaéles drótkerítések igaziak – kivéve a film forgatóját, aki az egyedüli színész. A hatalmi helyzet ezúttal megfordult: a palesztin „színész” rendez, és az izraeli katonaság válik egy olyan világ részévé, amelyet egy palesztin határoz meg.
*
„Az Amerika-ellenesség és antiszemitizmus vádja szabadon folyik azon propagandisták szájából, akik az új világrendet támogatják azok ellen, akik nem osztják e propagandisták lelkesedését, amiért kétévente szuverén államokat szállnak meg, valamint a neoliberalizmust B–52-esekkel és kazettás bombákkal terjesztik”, kezdődik az a cikk, amely a világ leghíresebb nyelvészéről és politikai írójáról, hazája, az USA kormányát, illetve Washingtont a legélesebben bíráló Noam Chomskyról szól.

DIE WELT
A nyolcvanéves Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter a német lapnak adott interjújában egyebek között kijelentette, hogy nagy bizodalma van Paul Bremerben, Irak amerikai kormán

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.