Szent Iván-éji álom: Titánia
Tányéron sorakoznak az erdei vadak: szarvassonka, vadkacsamell, őzfilé, vadnyúlpástétom, áfonyamártásban kucsmagomba – Titánia tündérkirálynő ebédel a Margitszigeten.
– Még soha nem ettem vadkacsát – szólal meg halkan Bara Margit, és megpörgeti poharában a bíborsötét szekszárdi turul cuvée-t. Titánia születéséről mesél.
– Egy színésznő mindig úgy érzi, soha nem elég vékony a színpadon, és mert a jelmeztervező, a drága Lackovich Piroska mindenféle libbenő-lebbenő, áttetsző fátylakat álmodott rám, hogy szép és karcsú legyek, fűzőt vettem föl a tüllcsodák alá. Másnap próba, belépek a színpadra, abban a pillanatban dühödten ordítani kezd a rendező, Major Tamás: Vegyék le róla azt a páncélt!
Pillanatnyi csend. Akkor a Nemzeti Színházban, most a Margitszigeten. Bara Margit királynői eleganciával a villájára tűz egy darabka kucsmagombát, megmártja áfonyában. Szeme tükör: párát von rá a boldog erdélyi gyermekkor ízeinek emléke – egy falat, még egy.
– Imádom az áfonyát! – sóhajt, folytatja a történetet: – Levették a páncélt Titániáról.
A kíváncsi tekintetek karéjában Titánia finoman, szemérmesen lesüti a szemét, befejezi a régi mesét.
– Levették rólam a páncélt. Aztán – néhány hétig nem ettem.
Egy korty őszaromájú chardonnay búcsúztatja a tálon virágcseppekkel illatosított gyümölcsök gyűrűjében tündöklő szerelemfakasztó szűzérméket.
Titánia tündérkirálynő ebédelt a Margitszigeten.
(Bara Margit 1986-ban a Nemzeti Színházban játszotta Titánia szerepét William Shakespeare Szent Iván-éji álom című művében.)
A Danubius Grand Hotel, Margitsziget – Széchenyi étterem menüsora:
Sherwood-erdők finom falatjai
Szerelemfakasztó szűzérmék virágcseppekkel illatosított gyümölccsel
Borok: turul cuvée, 2000 Vesztergombi Ferenc borásztól, vitézvölgyi chardonnay, 2000 Bárdos Benjámin borásztól
Rómeó és Júlia
– Isteni volt Júliának lenni! – mondja Igó Éva, aki a hajdani Veronában volt Júlia (1984-ben Miskolcon). A színpadon olasz reneszánsz városkép, hölgyeken, urakon XVI. századi gazdagon díszített, színes selyem- és bársonyruhák, a háttérben kőpárkányon burukkoló galambok.
– Isteni volt Rómeónak lenni! – mondja Sztankay István, aki a XX. században volt Rómeó (1971-ben Budapesten). A színpadon egyforma szürke falak, bástyák, tornyok, hölgyeken, urakon sima vonalú fekete-fehér öltözetek, a háttérben egyenruhás férfiak sorfala.
– Minden este boldogan haltam meg – emlékezik Rómeó.
– Minden este boldogan feltámadtam – emlékezik Júlia.
Hajdan Veronában az oroszlános kútnál Rómeó nem találkozhatott Júliával. 2003-ban Budapesten Igó Éva és Sztankay István az Oroszlános Kútban vacsorázik.
Béke, csend, boldogság: mi legyen a menü? Ha egyszer terített asztal mellett együtt ülhetett volna Rómeó és Júlia, mit rendeltek volna a körülöttük szorgoskodó pincérek hadától? Késői rizlingben érlelt kacsamájat? Vagy szürke marha legjavát erdei gombákkal, kecskesajtos polentával? Talán otthoni ízekre vágytak volna? Veronai szikrázó napfényben szárított koktélparadicsomra rizottónak készítve, zöld fűszerekkel, pirított branzinoérmékkel, ruccolakrémmel?
Villány napsugaras dűlőinek vörösborát kortyolgatja Igó Éva és Sztankay István.
Boldog mindennapokról álmodik Veronában Rómeó és Júlia.
(Igó Éva 1984-ben a Miskolci Nemzeti Színházban játszotta Júlia szerepét, Sztankay István 1971-ben a Nemzeti Színházban jelenítette meg Rómeót William Shakespeare Rómeó és Júlia című színművében.)
Gerbeaud-ház, Oroszlános Kút étterem menüsora
Ételek: Szerelmi duett Majjuliával és Borromeóval
Késői rizlingben érlelt kacsamáj sárgabarackvelővel
Szemelt rizling, 2002 – késői szüret Szeremley Huba borásztól
Libamájterrine Jammertál-eszenciás lilahagyma-lekvárral
Jammertál cuvée, 2001
Veronai szikrázó napfényben szárított koktélparadicsom rizottónak készítve, zöld fűszerekkel pirított branzinoérmékkel, ruccolakrémmel
Badacsonyi olaszrizling, 1993
Szürke marha legjava a Káli-medencéből erdei gombákkal, kecskesajtos polentával
Pinot noir, 2001 Tiffán Ede és Tiffán Zsolt pincészetéből
Szarvasragu aszalt gyümölccsel, pirított tökmaggal, diós nudlival
Cuvée carissimae, 2000
Lajos bácsi, köszönjük!















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!