A vágy villamosa: Blanche
Eszenyi Enikő a vágy villamosán érkezik a budai kerthelyiségbe: ma este a színésznő Blanche Du Bois maszkjában vacsorázik.
A borászok a színésznőre kíváncsiak, a színésznő a borokra.
A séf lelkesen magyaráz. A besztercei szilvával díszített-ízesített, füstölt libamájpástétommal töltött kucsmagomba villára tűzött falat: nem szabad elaprózni, és rögtön mellé egy korty villányi pinot noir dukál – így lesz tökéletes az étel és a bor ízeinek testet-lelket boldogító összhangja.
Üresek a tányérok, üresek a poharak.
Van, aki hangosan lelkesedik, van, aki halkan.
A színésznő megfontoltan kortyolgatja borát, talán nem is hallja, miről vitatkoznak olyan izgatottan, szenvedélyesen az ízek és borok tudós szakértői.
– A művésznőnek hogy ízlik együtt a kettő?
– Érdekes, ez éppen olyan, mint a színházban. A vágy villamosa bemutatója után – remek előadás, nagyon szeretem – volt, aki dicsért, volt, aki elmarasztalt. Kinek ez tetszik, kinek az. Blanche Du Bois például nem mindent szeret, amit én imádok!
Némán kortyolgatjuk vörösborunkat: mindenkiben másképpen csengetnek a vágy villamosai.
(Eszenyi Enikő 1999-ben játszotta a Budapesti Kamaraszínházban Blanche szerepét Tennessee Williams A vágy villamosa című színművében.)
A Remíz kávéház és söröző menüsora
Füstölt libamájpástétommal töltött kucsmagomba besztercei szilvával
Kísérőként: chateau teleki–villányi pinot noir barrique 2002 a Csányi Pincészet Rt. kínálatából
Vajban sült gödölye zöldséges belsőségekkel töltött tésztával
Kísérőként: pinot gris selection 2002 Figula Mihály borásztól
A kékszakállú herceg vára
És sarking tárultak előttünk a kapuk.
A budavári Fortuna kő boltíves középkori bejáratán át érkezünk. Az első kapu a palota virágos teraszán. Harangjáték. Rózsaszirommal illatosított vízben öblítjük ujjainkat, poharunkban nyers pezsgő csillog, távoli tengerek titokzatos illatai lebegnek a tányérok fölött.
Kőkapun át lépünk a második terembe. Fortuna dicsőséges oltáránál „antik” mázban fogoly- és fácánhúst falatozunk – fanyar csokoládé, édes áfonya –, az asztal a régi istenek bíborszínében ragyog.
Fortuna vért ad: a villányi Kopár-dűlőben született vörösbort kortyolgatjuk.
Boltív a harmadik kapu: király őseink arcképcsarnokába érkezünk, s a királyok fenséges asztalánál erdei vadak, gombák bódító ízeivel barátkozunk.
Utunk innen álomvilágba, a lovagterembe vezet. Évszázados kövek komorlanak fejünk fölött, Tokaj napsugara pezseg poharunkban.
Továbbhaladunk mélységes titkok örvénye felé: a pezsgőbarlang félezer éves kőboltozata alatt búcsúzunk a kékszakállú herceg várától.
Meláth Andrea elbűvölten-elbűvölően mosolyog: Judit néhány óráig a vendéglátás titkainak palotájában bolyongott.
(Meláth Andrea 2001-ben a Magyar Állami Operaházban játszotta Judit szerepét Bartók Béla – Balázs Béla: A kékszakállú herceg vára című operájában.)
A budavári Fortuna étterem menüsora
Királyrák pezsgős-citrusos kagylósalátán
Kísérőként: chateau Vincent extra brut 2000 a Chateau Vincent pincészetből.
Fácán-fogoly „antik” mázban
Kísérőként: Kopár cuvée 2000 Gere Attila borásztól
Gímszarvasmájas dámszarvasderék erdei gombával
Kísérőként: Kopár cuvée 2000 Gere Attila borásztól
Aszúszemes tésztakorál hárslevelű gyöngyében
Kísérőként: tokaji hárslevelű extra dry a Chateau Vincent pincészetből
Kigyulladt egy társasház, ki kellett menekíteni a lakókat + fotók















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!