Borok-ízek gála

A bor és a komédia jegyében zajlanak a rendezvények a budai Várban és a szentendrei skanzenben szeptember 7–17. között a tizenkettedik budapesti nemzetközi bor- és pezsgőfesztiválon. A Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. eseménysorozatának központi rendezvénye a négy napon át tartó borkiállítás és -vásár. Bor és üveg címmel látható tárlat, boregyetem, koncertsorozat a pesti Vigadóban, jótékonysági borárverés, szüreti felvonulás, borhajó a Dunán és szüreti sokadalom a skanzenben. Bor és komédia címmel szeptember 7-én a Budapest Arénában rendezik meg a Borok-ízek gálaestet, amely a bor és a gasztronómia, valamint az előadó-művészetek értékeinek bemutatására készül, s egyben az őszi közéleti-diplomáciai programok nyitó eseménye. Ezen az estén tizennégy étterem mesterszakácsának, a Magyar Sajtklub tagjainak, az ország legjobb cukrászainak remekműveit harmincnégy magyar borász és Andalúzia boraival párosítva kóstolhatják a vendégek. Sorozatunkban a Borok-ízek gálaest főszereplőit, ízkavalkádját mutatjuk be. A gála szervezői Thalia kiválasztottjainak ízelítőt adtak a magyar borászat és gasztronómia legjavából.

Szigethy Gábor
2003. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vágy villamosa: Blanche

Eszenyi Enikő a vágy villamosán érkezik a budai kerthelyiségbe: ma este a színésznő Blanche Du Bois maszkjában vacsorázik.
A borászok a színésznőre kíváncsiak, a színésznő a borokra.
A séf lelkesen magyaráz. A besztercei szilvával díszített-ízesített, füstölt libamájpástétommal töltött kucsmagomba villára tűzött falat: nem szabad elaprózni, és rögtön mellé egy korty villányi pinot noir dukál – így lesz tökéletes az étel és a bor ízeinek testet-lelket boldogító összhangja.
Üresek a tányérok, üresek a poharak.
Van, aki hangosan lelkesedik, van, aki halkan.
A színésznő megfontoltan kortyolgatja borát, talán nem is hallja, miről vitatkoznak olyan izgatottan, szenvedélyesen az ízek és borok tudós szakértői.
– A művésznőnek hogy ízlik együtt a kettő?
– Érdekes, ez éppen olyan, mint a színházban. A vágy villamosa bemutatója után – remek előadás, nagyon szeretem – volt, aki dicsért, volt, aki elmarasztalt. Kinek ez tetszik, kinek az. Blanche Du Bois például nem mindent szeret, amit én imádok!
Némán kortyolgatjuk vörösborunkat: mindenkiben másképpen csengetnek a vágy villamosai.
(Eszenyi Enikő 1999-ben játszotta a Budapesti Kamaraszínházban Blanche szerepét Tennessee Williams A vágy villamosa című színművében.)

A Remíz kávéház és söröző menüsora
Füstölt libamájpástétommal töltött kucsmagomba besztercei szilvával
Kísérőként: chateau teleki–villányi pinot noir barrique 2002 a Csányi Pincészet Rt. kínálatából
Vajban sült gödölye zöldséges belsőségekkel töltött tésztával
Kísérőként: pinot gris selection 2002 Figula Mihály borásztól

A kékszakállú herceg vára

És sarking tárultak előttünk a kapuk.
A budavári Fortuna kő boltíves középkori bejáratán át érkezünk. Az első kapu a palota virágos teraszán. Harangjáték. Rózsaszirommal illatosított vízben öblítjük ujjainkat, poharunkban nyers pezsgő csillog, távoli tengerek titokzatos illatai lebegnek a tányérok fölött.
Kőkapun át lépünk a második terembe. Fortuna dicsőséges oltáránál „antik” mázban fogoly- és fácánhúst falatozunk – fanyar csokoládé, édes áfonya –, az asztal a régi istenek bíborszínében ragyog.
Fortuna vért ad: a villányi Kopár-dűlőben született vörösbort kortyolgatjuk.
Boltív a harmadik kapu: király őseink arcképcsarnokába érkezünk, s a királyok fenséges asztalánál erdei vadak, gombák bódító ízeivel barátkozunk.
Utunk innen álomvilágba, a lovagterembe vezet. Évszázados kövek komorlanak fejünk fölött, Tokaj napsugara pezseg poharunkban.
Továbbhaladunk mélységes titkok örvénye felé: a pezsgőbarlang félezer éves kőboltozata alatt búcsúzunk a kékszakállú herceg várától.
Meláth Andrea elbűvölten-elbűvölően mosolyog: Judit néhány óráig a vendéglátás titkainak palotájában bolyongott.
(Meláth Andrea 2001-ben a Magyar Állami Operaházban játszotta Judit szerepét Bartók Béla – Balázs Béla: A kékszakállú herceg vára című operájában.)

A budavári Fortuna étterem menüsora
Királyrák pezsgős-citrusos kagylósalátán
Kísérőként: chateau Vincent extra brut 2000 a Chateau Vincent pincészetből.
Fácán-fogoly „antik” mázban
Kísérőként: Kopár cuvée 2000 Gere Attila borásztól
Gímszarvasmájas dámszarvasderék erdei gombával
Kísérőként: Kopár cuvée 2000 Gere Attila borásztól
Aszúszemes tésztakorál hárslevelű gyöngyében
Kísérőként: tokaji hárslevelű extra dry a Chateau Vincent pincészetből

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.