Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Feltételeket szabott az RMDSZ

Február végén születhet meg az idei együttműködési megállapodás a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a román kormánypárt között. Az új protokollum megkötéséhez azonban szigorú feltételeket szabott az RMDSZ.

2004. 02. 11. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megoldást keresünk az aradi szabadságszobor felállítására, ám az RMDSZ és a román kormánypárt idei együttműködésének gerincét az ország gazdasági és szociális prioritásai, a reformok folytatása, valamint az EU-csatlakozási tárgyalások lezárása határozza meg – jelentette ki tegnap a Magyar Nemzetnek Ion Solcanu, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátusi frakcióvezetője. A román kormánypárt alelnöke annak kapcsán nyilatkozott lapunknak, hogy az RMDSZ és a PSD küldöttsége kedden délután folytatott megbeszélést Bukarestben a 2004-es protokollum megkötésének lehetőségeiről. A tanácskozáson az RMDSZ ismertette az általa kidolgozott, a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) két magyar karának létrehozásáról szóló kormányhatározat-tervezetet, amelynek elfogadása a két politikai alakulat közötti együttműködés idei folytatásának egyik feltétele. Az RMDSZ reményei szerint a kormányrendelet két héten belül megszületik. Ion Solcanu kérdésünkre elmondta, a kormánypárt támogatja az Andrei Marga kolozsvári rektor, volt oktatási miniszter által korábban kidolgozott projektet. Ezt a koncepciót a Nastase-kabinet korábban elvetette, ám mivel a kolozsvári egyetem szenátusa jelenleg ehhez köti a magyar karok alapításának megszavazását, a PSD a jelek szerint ezúttal belemegy abba, hogy a kormányhatározat egyszerre szentesítse a BBTE multikulturális jellegét és az önálló karok létrehozását.
Az RMDSZ másik, a szabadságszobor újbóli felállítására vonatkozó követelését illetően már sokkal óvatosabban foglalnak állást a román kormánypárt vezetői. Miközben a PSD nem tartja valószínűnek, hogy a szoborcsoport kérdése akadályozza meg az idei megállapodás megkötését, Markó Béláék éppen az aradi emlékmű ügyének rendezését tartják az együttműködés másik sarkalatos pontjának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.