időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Hírbe hozták Kerryt

2004.02.13. 23:00

Meglepő hír kapott szárnyra a minap az interneten a demokrata elnökjelöltségre legesélyesebb John Kerryről. A brit Daily Telegraph által „jobboldaliként” jellemzett drudgereport.com weboldal azt állítja, hogy olyan pletykák terjednek, miszerint Kerrynek fiatal szeretője volt, akit az ország elhagyására kért kampánya zavartalansága céljából. Az orgánum szerint – amely egy másik oldal, a watchblog.com utalására hivatkozik – vezető amerikai médiumok (így a Time hírmagazin) sietős nyomozást folytatnak az ügyben, amelyet rövidesen ki akarnak robbantani. A házasságtörő kapcsolat állítólag 2002 őszéig tartott, amikor Kerry bejelentette indulását a jelöltségért, ám az eredeti „forrás” siet leszögezni: jelenleg csak pletykáról van szó.
Valós ügyről vagy a szokás szerint piszkos elnökválasztási kampányról van szó? – vethető fel a kérdés, hiszen a híresztelés az utóbbi évek botrányainak elrendezését követi, sőt szereplői is ismerősek. A drudgereport.com annak idején fontos szerepet vállalt Bill Clinton és Monica Lewinsky viszonyának feltárásában, amely mögött hatalmas republikánus támogatás rejlett. A hírbe hozás módszere sem idegen az amerikai elnökválasztási kampánytól, maguk a republikánusok is alkalmazták azt saját köreiken belül. A 2000-es kampány előválasztásai során Dél-Karolina – és az elnökjelölési verseny – elvesztését John McCain szenátor valószínűleg annak tudhatta be, hogy Bush stábja úgynevezett push pollingot alkalmazott ellene. A metódus lényege, hogy a kampányolók úgy végeznek közvélemény-kutatást ellenfeleikről, hogy kérdésük megfogalmazásával kétkedést ültetnek el a megkérdezettekben. „Miként befolyásolná szavazatát, ha John McCainről kiderülne, hogy egy törvénytelen fekete gyermek apja?” – hangzott a kérdés, ami az emberek jelentős részének tudatában úgy csapódott le, hogy McCainnek van egy törvénytelen színes bőrű gyermeke. Mivel a republikánus politikusnak tényleg van egy örökbe fogadott bangladesi lánya, a déli, rasszista múltú államban a ravaszul megfogalmazott kérdés tartalma tényként hatott, hozzájárulva McCain bukásához.
A watchblog.com, hogy felvetését hitelesebbé tegye, John Kerry állítólagos ügyét párhuzamba állította McCain „botrányával”. Furcsa módon azonban nem a 2000-es dél-karolinai cselszövést irányító Bush-tanácsadót, Karl Rove-ot gyanúsította meg újabb ügyködéssel, hanem a demokratákat. Sugallmazása szerint a demokraták maguk terjesztik a pletykát, hogy a „piszkos kampányolás” vádjával illethessék a hivatalban lévő elnök embereit, ezáltal sarkallva nagyobb aktivitásra saját híveiket.
A vezető médiumok tegnap óvatosan bántak a Kerryt érintő híresztelésekkel, hiába sürgették nagy vehemenciával a „tálalás” szükségességét a republikánusokhoz közel álló internetes fórumok. Tévedés lenne azonban azt hinni, hogy bárki is fedezni akarna Kerrynek; sokkal inkább arról van szó, hogy a valótlanságok állításával a tévétársaságok milliós sajtópereket kockáztatnának.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.