Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Tiltakoznak az erdélyi szállítók

Egyre nagyobb az elégedetlenség Erdélyben a magyar és a román kormány által tavaly életbe léptetett, az állampolgároknak a másik ország területére történő beutazását szigorító rendelet miatt. Ráadásul Magyarország EU-csatlakozását követően a román állampolgároknak már 500 eurót kell felmutatniuk a határátlépéskor.

2004. 02. 25. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élesen tiltakoznak az erdélyi közúti szállítók a román és a magyar állampolgárok beutazását szigorító, tavaly októberben kötött kormányközi megállapodás előírásai ellen. A mintegy 215 szállító céget tömörítő Erdélyi Közúti Szállítók Egyesülete szerint a rendelet – amellett, hogy lerövidíti magyarországi tartózkodásuk időtartamát – gazdaságilag rendkívül hátrányosan érinti a romániai magyarokat. „Utasforgalmunk az elmúlt hónapok során csaknem 40 százaléknyit esett vissza a szigorítás miatt, mivel az emberek immár nem tartózkodhatnak huzamosabb ideig Magyarországon az eddig érvényes havi megszakítás mellett” – számolt be tegnap a Magyar Nemzetnek Orbán László, a csíkszeredai székhelyű egyesület elnöke.
*
A vízumkötelezettség kölcsönös megszüntetéséről szóló magyar– román kormányközi megállapodás értelmében a két ország polgárai az első beutazás időpontjától hat hónapon belül legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak a másik állam területén. Akik ennél hosszabb ideig időznének, azoknak már vízumra van szükségük. A nemrég a Magyarok Világszövetsége által is élesen bírált rendelet főleg azt az egyes források szerint hetvenezerre tehető román állampolgárt érinti, akik munkavállalási vízum és tartózkodási engedély nélkül, vagyis feketén dolgoznak Magyarországon. „Arra ellenben senki sem gondolt, hogy ezek az emberek itthon, Romániában költik el keresetüket, tehát a bukaresti kormánynak inkább munkát kellene biztosítania számukra, nem pedig korlátozni kint tartózkodásukat” – nyilatkozta lapunknak az Erdély nagyobb városaiból naponta számos magyarországi autóbuszjáratot indító szállító egyesület elnöke. Orbán László közölte, tiltakozásukat hamarosan eljuttatják a magyar kormányhoz és az Európa Tanácshoz is.
Az erdélyi magyarokat ugyancsak hátrányosan érinti, hogy Magyarország májusi EU-csatlakozásától – meghívó hiányában – a román állampolgároknak egészségügyi biztosításra, menettérti jegyre vagy a gépkocsi zöldkártyájára van szükségük az állam területére való beutazáshoz. Az eddig kért 250 eurós kötelező „valutatartalékot” ráadásul megduplázzák, így Magyarországra utazás esetén május elsejétől már 500 eurónak megfelelő összeget kell felmutatniuk a polgároknak a román határőröknek.
***
Benyújtott autonómiatervezet.
A román parlament elé terjesztette a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) öt képviselője a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kidolgozott autonómiatervezetet. A dokumentumot a képviselőház állandó bürójában iktatták, és különböző szakbizottságok elé terjesztik. Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciója közleményében tudatta: nem támogatja az SZNT autonómiatervezetét. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.