Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Markó Béla: Erdély nem Koszovó

2004. 03. 22. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma a világ számos helyén, így például Koszovóban is, az erőszak határozza meg a kisebbségek helyzetét, politikai vezetők erőszakos fellépésre buzdítva hajszolják súlyos tragédiákba a közösségeket. Marosvásárhelyen 1990 márciusában ez a kísérlet nem volt sikeres, mert a magyarság egységet és erőt mutatva szembefordult a jogtiprókkal – hangoztatta a hét végén Marosvásárhelyen Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. A 14 évvel ezelőtt történt véres eseményekre emlékezve az RMDSZ vezetősége adományokat és ajándékcsomagokat nyújtott át a Marosvásárhely utcáin elhunyt magyarok hozzátartozóinak, valamint a román hatalom által bebörtönzött Cseresznyés Pálnak és Juhász Ilonának. A történelembe fekete márciusként bevonult etnikai zavargásokat az váltotta ki, hogy 1990-ben Marosvásárhelyen mintegy százezer magyar, gyertyás-könyves felvonuláson, követelte az anyanyelvhasználat biztosítását és a nemzetiségi jogok tiszteletben tartását. Az első, szabadon ünnepelt március 15-e után a szélsőséges Vatra Romaneasca hajszát indított a magyar feliratok ellen, a szervezet által a környező falvakról behívott román parasztok pedig 19-én és 20-án összecsaptak a vásárhelyi magyarokkal. A hét végi megemlékezésen Sütő András író – akinek a 14 évvel ezelőtti zavargások során kiverték a fél szemét – összefogásra szólította fel az erdélyi magyarokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.