időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Folytatódó zengői csata

Munkatársainktól
2004.04.04. 23:00

Ígérete ellenére tegnap hajnalban is megpróbálta a kábelárok mélyítését a Zengőre tervezett NATO-radarállomás létesítéséhez a kivitelező cég, de a civilek és a Greenpeace környezetvédő szervezet aktivistáinak sikerült megakadályozni a munkálatokat.

Tegnap hajnalban immár másodszorra akadályozták meg a hét végén civilek és a Greenpeace nemzetközi környezetvédők aktivistái a Mecsek csúcsára tervezett NATO-radarállomás építési munkálatainak folytatását. Előző nap a demonstrálók az objektum áramellátásához szükséges vezeték számára kiásott árok további bővítését, illetve az elektromos vezeték lefektetésének munkálatait tették lehetetlenné. Többen beálltak az árokba, megakadályozva így a markolók munkáját, mások pedig nem engedték, hogy egy teherautó homokot szállítson az építkezéshez. Ezt követően a kivitelező cég vasárnap hajnali 4.30-kor próbálta folytatni a munkát, ám a helyszínen éjszakázó demonstrálók észlelték az esetet, így ismét megakadályozták az árkok kiásását.
– Különös, hogy miközben a Honvédelmi Minisztérium (HM) a kivitelezőre hivatkozva úgy tájékoztat, hogy virágvasárnap szünetelteti a munkát, addig a kábelfektetés kivitelezője az éjszaka leple alatt ellenkező tevékenységről tesz tanúbizonyságot – közölte Herbert Tamás, a civil szervezetek vezetője. Elmondta: azt kérik a HM-től, hogy tekintettel az ügy körül kialakult alkotmányos vitára és a beruházás kapcsán indult vizsgálatokra, függessze fel a munkálatokat, ellenkező esetben a polgári engedetlenség minden lehetséges módszerével tovább gátolják az építkezést. Herbert emlékeztetett: a kivitelező hétfőre tervezi a hátralévő árokásás befejezését és a másfél kilométer hosszú kábel lefektetését.
A radarállomás építési munkálataival megbízott cég eddig csak olyan területen végzett kábelárokásást, amely nem tartozik a védett övezetbe – mondta el a társaság vezetője szombaton. Bocskai Zsolt, a HM kommunikációs igazgató-helyettese lapunk megkeresésére annyit közölt: amíg a kormány nem erősíti meg szándékát a radarépítéssel kapcsolatban, addig érdemben nem kívánnak reagálni az ügyben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.