Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Gross: Az autonómia nem szélsőségesség

Az autonómiáknak semmi közük a szélsőségességhez, még ha ezt a román politikusok többsége nem így fogja is fel – állapította meg Andreas Gross, az Európa Tanács parlamenti képviselője. A svájci politikus a Krónika című erdélyi napilapnak adott interjúban kifejti: Románia nem integrálódhat az unió nemzetek fölötti struktúrájába, ha nem teremti meg a demokrácia állam alatti szintjét.

2004. 04. 05. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jobb román állampolgárok lesznek az autonómia létrejöttével az erdélyi magyar közösség tagjai – vélekedik Andreas Gross, az Európa Tanács autonómiákról szóló jelentésének kidolgozója. A svájci képviselő is részt vett azon a nemzetközi autonómiakonferencián, amelyet a múlt héten rendeztek az erdélyi Szovátán. Szerinte az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács autonómiatörekvései a demokrácia eme kiterjesztését szolgálják. Gross bizonyos abban, hogy a két testület autonómiakoncepciójába foglalt elképzelések illeszkednek abba a tradícióba, amely a demokráciát és a békét szolgálja Európában. „Nagyon sok román parlamenti képviselő és kormánytag nem érti azt, amit ma Európában jóformán mindenki tud: az állam túl kicsi a nagy dolgokhoz és túl nagy a kis dolgokhoz – hangsúlyozta a lapnak Andreas Gross. – Ezért az Európai Unió transznacionális szintje mellett meg kell erősíteni az állam alatti szint demokráciáját is. A román állampolgárok nem lehetnek csak az uniós ügyekben érdekeltek, politikai érdekeltségüknek helyi-regionális szinten is meg kell nyilvánulnia.”
A román politikumnak az erdélyi autonómiatörekvésekkel szemben megfogalmazott ellenkezéséről szólva az ET képviselője leszögezte: az autonómiáknak semmi közük a szélsőségességhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.