Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Székelyföldi zaklatás

2004. 04. 06. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Figyelmeztetésben részesítette két beosztottját a székelyföldi Kovászna megye rendőrfőkapitánya amiatt, hogy vizsgálatot indítottak a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) aláírás-gyűjtési akciója ügyében. A romániai helyhatósági választásokon induló MPSZ közel jár a szükséges 25 ezer aláírás megszerzéséhez. Túlbuzgóságról tett tanúbizonyságot az a két székelyföldi községi rendőrparancsnok, aki napokkal ezelőtt vizsgálatot indított az MPSZ aláírás-gyűjtési akciója miatt. A Kovászna megyei Zágonban és Bodokon feljelentés alapján láttak neki az átfogó ellenőrzésnek a hatóság emberei, akik az MPSZ számos képviselőjét és szimpatizánsát kérették be az őrsre, és írattak nyilatkozatot velük. Constantin Scurtu, a Kovászna megyei rendőrség parancsnoka figyelmeztetésben részesítette a rendőrkapitányokat, mivel jogtalanul vizsgálódtak.
A Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester vezette MPSZ-nek a nemrég elfogadott választási törvény értelmében 15 megyében 25 ezer aláírást kell összegyűjtenie, hogy indulhasson a júniusi romániai helyhatósági választásokon. A márciusban indított akció Erdély-szerte zökkenőmentesen haladt, a hatóságok kizárólag a székelyföldi Háromszéken zaklatták az MPSZ embereit. Tulit Attila helyi alelnök számára egyértelmű, hogy a rendőrség a választási riválistól tartó RMDSZ nyomására lépett fel.
***
Csúszik a szoboravatás.
Április 25-én állítják fel az aradi Tűzoltó téren a Szabadság-szobrot, és ugyanekkor avatják fel a Megbékélés parkját. A legnagyobb akadályba a szobor 400 tonnás talapzatának 45 fokos elfordításakor ütköztek Aradon. Ráadásul a talapzat alatt tátongó gödörbe ugrott a Nagy-Románia Párt egyik szimpatizánsa is, és a szobor visszaállítása ellen tiltakozó férfit hosszú könyörgések árán végül Bognár Levente aradi alpolgármesternek sikerült eltávolítania a munkatelepről. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.