Szivar hatvanezer forintért

Hatvanezer forintért rendeltek szivart a kormány tavaly év végi záróvacsorájára. A lakoma – a Miniszterelnöki Hivatal által kiállított számla szerint – többe került az adófizetőknek, mint az emlékezetes, tavalyi söjtöri ebéd. Úgy tudjuk, a vacsorára még a felszolgáló személyzet ruháját is ki kellett cserélni.

Czirják Imre
2004. 06. 07. 19:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatvanezer forintért rendeltek szivart a kormány tavaly év végi záróvacsorájára – tudtuk meg. A VPOP pénzügyi főigazgatóságához közel álló körökből származó információink szerint a 2003. december 19-i rendezvény többe került, mint a kormány emlékezetes söjtöri „dőzsölése”. A VPOP Béla király úti oktatási központjában tartott eseményre – amelyen Medgyessy Péter miniszterelnökkel, a tárcavezetőkkel és államtitkárokkal együtt 75 fő vett részt – a VPOP pasaréti étterméből szállították a menüt. A számla végösszege 870 ezer forint lett, szemben a söjtöri ebéd 735 ezer forintjával, ahol Gál J. Zoltán kormányszóvivő elmondása értelmében „kevesebb mint száz” résztvevő volt.
Emlékeztetőül: Söjtörön egyebek mellett mandulával töltött angolnát, pácolt fogasfilét, borjúsültet, pirított borjúmájat, gesztenyekupolát és diós holdacskát tokajis mazsolával fogyasztott a szűk körű vendégsereg. A lakomával kapcsolatban kirobbant botrányt követően Gál J. Zoltán többnapos mellébeszélése után Kovács László, az MSZP elnöke, külügyminiszter megkövette a választókat.
*
Ehhez képest viszont információink szerint az évzáró vacsorához még a kiszolgáló személyzetnek is új ruhát kellett vásárolni.
Úgy tudjuk, a tavalyi – Medgyessy Péter által többször „takarékosnak” minősített – évet záró kormányvacsorát Draskovics Tibor szervezte, aki akkor még a kormányfő kabinetfőnöke volt. A számlát azonban utólagosan problémásnak találta, többek között azért, mert a 2003–2004-es év fordulóján megváltozott áfaszabályok szerint jelentősen megemelkedett annak végösszege. Draskovics így 2004 elején, már kijelölt pénzügyminiszterként vizsgálatot indított, ugyanis a VPOP étterme a vita miatt nem tudta lezárni a 2003-as évét.
A PM – mint a VPOP felügyeleti szerve – 2004. január 7-én el is rendelte a vizsgálatot. Információink szerint ennek eredményeként nyugdíjazták az étterem vezetőjét és helyettesét. Ismert: a söjtöri ebédet követően is egy alacsony beosztású közhivatalnokot, és csak őt találta vétkesnek a kormány vizsgálata.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.