Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Egyetem a Partiumnak

Elfogadta a Romániai Akkreditációs Tanács a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) idén februárban előterjesztett akkreditációs kérelmét. Ezáltal létrejött az erdélyi magyar nyelvű felsőoktatás 1959 utáni első, a román állam által akkreditált intézménye.

2004. 07. 16. 17:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Királyhágó-melléki Református Egyházkerület (KREK) által 1999-ben, a Sulyok István Református Főiskola jogutódjaként, létrehozott PKE jelenleg két karral, és összesen 13 szakkal működik, hallgatóinak létszáma pedig 850. Az akkreditációs tanács az egyetem önálló jogi státusának odaítélése mellett döntött a vallástanári, valamint a német nyelv és irodalom szak jóváhagyásáról is. Geréb Zsolt, az intézmény rektora rendkívül pozitív fejleménynek nevezte az egyetem hivatalos elismerését, amely reményei szerint zökkenőmentesebbé teszi a többi szak akkreditálását is. Tőkés László, az alapító KREK püspöke lapunknak elmondta, nagy horderejű eredményként könyvelhető el a nagyváradi egyetem akkreditálása, hiszen a kolozsvári Bolyai egyetem 1959-es összeolvadása után most jött létre az első magyar nyelvű egyetem Erdélyben. „Az erdélyi magyarság számára az elmúlt 15 év egyetemháborút jelentett, vagyis küzdelmet a magyar nyelvű felsőoktatás helyreállítására. Remélem, ezáltal megtört a jég, a következő években pedig megtörténhet a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem akkreditálása is” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Tőkés László. Eddig a PKE hallgatói más, állami egyetemeken voltak kénytelenek államvizsgázni, ám az akkreditáció feljogosítja a partiumi egyetemet saját államvizsga megszervezésére.
Ugyancsak a napokban dőlt el, hogy marosvásárhelyi székhellyel jövőre kezd sugározni az erdélyi magyar televízió. Mint ismeretes, Medgyessy Péter kormányfő nemrég Tusnádfürdőn még úgy nyilatkozott, hogy esély van a tévé idei beindítására. Ezzel szemben a televízió létrehozására hivatott Janovics Jenő Alapítvány kuratóriuma most úgy döntött, hogy a magyar kormány által 300 millió forinttal támogatott intézmény csak jövő év elején kezdheti meg működését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.