Egyre sürgetőbb a törkölyprobléma

Nagy Ottó
2004. 09. 10. 16:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szorongatja a törkölyprobléma a hazai borászokat, hiszen a szüret elkezdődött, és a hatályos rendelkezések értelmében a jövedéki terméknek minősülő törkölyt le kell szállítani az egyetlen hazai feldolgozóhoz, a kunfehértói Aranykapu Rt.-hez. Pontosabban van még egy törkölyfeldolgozó Ostoroson, de annak kapacitása csak 400 tonna, ami elhanyagolható az egy szüreti szezonban képződő 72-80 ezer tonnányi törköly mennyiségéhez képest.
A probléma az, hogy a kunfehértói kapacitás is csak 40 ezer tonna, ezért ha a lepárlási kötelezettség alól mentesülő üzemek húszezer tonnáját levonjuk, akkor is marad még 12-20 ezer tonna feldolgozásra váró törköly, amelynek nincs rendezve a sorsa.
Ludányi József mátraaljai borász munkatársunknak elmondta, megkeresték már az agrártárcát, kérve, hogy legalább az 1000 hektoliter alatti borászatok semmisíthessék meg ellenőrzött körülmények között a törkölyt, a VPOP felügyelete mellett. Az ekkora borászatokban ugyanis körülbelül két nap alatt keletkezik 3-4 mázsa törköly, amit le kellene vinni Kunfehértóra, csak- hogy ott a legkisebb mennyiség, amit átvesznek, 12 tonna. Tehát ha a borászok le is viszik a törkölyt Kunfehértóra, azt nem veszik át. Más kérdés, hogy a kétnaponkénti szállításra szüreti szezonban se ideje, se pénze, se járműve nincs a termelőknek. – Ráadásul a törköly szállításához, mivel jövedéki termék, szigorú számadású borkísérő okmány is szükséges, amit nem adhatok ki a kezemből, csak az átvevőnek, így csak én vihetem a törkölyt, ami szüretben kivitelezhetetlen – mondta Ludányi. Hozzátette, a felvásárló megbízottja megkaphatja még ezt bizonylatot, de az Aranykapu Rt. nem küld ki felvásárlókat, és kijelölt depó sincs 25 km-es körzetben, ahová lel lehetne depózni a törkölyt. – Most az a helyzet állt elő, hogy az üzemből gyakorlatilag nem vihetjük el a törkölyt, ami a kötelező alkoholfokban való elszámolást is megnehezíti, mert két nap után erjedni kezd a melléktermék, és elbomlik az alkoholtartalma. Mivel így az alkoholfokkal nem tudunk elszámolni, azt másként, borral kell pótolni – mutatott rá Ludányi. A borász közölte: egy 1000 hektoliteres pincészetben 180 mázsa törköly keletkezik, amelynek alkoholfoka kilónként 2,8, ami 54 000 alkoholfokot jelent. Ez a mennyiség 4500 liternyi, 11 százalékos alkoholtartalmú borral helyettesíthető, ami literenként 200 forinttal számolva 900 ezer forint kiesést jelent egy-egy kis borászatnak.
– Az általunk szorgalmazott megsemmisítés miatt megkerestük a VPOP-t, de ott közölték velünk, őket köti a törvény, ami azt jelenti, hogy le kellene szállítanunk a törkölyt Kunfehértóra. Ha nem ezt tesszük, akkor elesünk a jövő évi támogatásoktól, büntetésekre számíthatunk, és akár a pincéinket is bezárhatják – vázolta a várható lehetőségeket Ludányi József.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.