időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Ígéret maradt az olcsó állam

Kis Ferenc
2004.10.24. 23:00

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közpénzből fizeti ki vagy hallgattatja el az MSZP-n belüli támogatóit, illetve kritikusait újabb államtitkári és kormánybiztosi kinevezésekkel – állítja Répássy Róbert (Fidesz). Az MSZP szerint azonban nem az apparátus létszáma a lényeges, hanem a munka minősége.

Olcsóbb, hatékonyabb államot ígért a kormányprogramban Gyurcsány Ferenc, ehelyett azonban felduzzasztotta a kabinet apparátusát, és közpénzből, kinevezésekkel vásárolt magának politikai támogatást az MSZP-ben – jelentette ki Répássy Róbert. A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint a miniszterelnök államtitkári és kormánybiztosi pozíciókkal kifizette támogatóit, a kritikusok száját pedig betömte. – Gyurcsány Ferenc kinevezését követően rögtön hat tanácsadó testületet állított fel közpénzből, s kinevezett öt új államtitkárt, illetve kormánybiztost is. A helyettes államtitkárokkal együtt a Gyurcsány-kormány húsz államtitkárral többel rendelkezik, mint amennyi az Orbán-kormány idején dolgozott – fejtette ki. Hozzáfűzte: egy államtitkári pozíció a titkárság, a szolgálati autó és egyéb járulékos költségek nélkül is évente 15-20 millió forintjába kerül a költségvetésnek. Szerinte, az Orbán-kormánnyal összehasonlítva, az új kabinet több száz millió forinttal drágább központi közigazgatást működtet. Megjegyezte, különösen a területfejlesztés terén pazarló az állam. Itt nemcsak párhuzamosságok, hanem káosz tapasztalható, ugyanis térség- és településfejlesztéssel jelenleg három minisztérium, két tárca nélküli miniszter, két országos hatáskörű szerv, valamint egy államtitkárság foglalkozik. Arról is szólt, hogy a kormányzati kommunikáció valóságos „propagandaosztállyá” vált. A korábbi szóvivők államtitkári pozíciót kaptak, és két ember foglalkozik a szóvivői teendőkkel – mutatott rá.
Szitka Péter (MSZP) azt MTI-nek reagálva úgy vélekedett: nem azt kell nézni, hogy az Orbán- vagy a Gyurcsány-kabinet hány államtitkárral dolgozott, illetve dolgozik, hanem hogy milyen munkát végeztek, végeznek az adott kormányzatok és a közigazgatásban a különböző szakemberek. Szerinte nem feltétlenül kellene aggályokat támasztani azért, hogy ehhez adott esetben közpénzt is felhasználnak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.