Hogyan tovább, Globus?

Munkatársunktól
2006. 03. 01. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakértők úgy vélik, a francia CECAB-csoport megjelenése a magyar piacon komoly befolyással lesz a konzervipar szereplőire, valamint a beszállító termelőkre. Mindamellett azt is mutatja, hogy a piaci folyamatokat a Globus sem kerülhette el, hiszen a vállalat tavalyi négymilliárdos vesztesége akkor is jelentős, ha egy harmincmilliárdos cégcsoportról van szó. A felhalmozódott veszteséget a Globus eltüntethette volna saját tőkeemeléssel, vagy valamely vagyontárgyának (ingatlanának) értékesítésével is, a cég azonban a harmadik lehetőséget választotta: saját magát adta el.
Az akvizíció hatásával a szakma egészének szembesülnie kell, ami minden bizonnyal meglátszik majd a Globus termeltetési szerződésein és értékesítési stratégiáján is, mert a várakozások szerint a vállalatcsoport vezető pozíciójának megerősítésére törekszik. Természetesen nem lehet kizárni, hogy a tranzakció mögött csak a piac megszerzése húzódik, és bár mindez egyelőre csak feltételezés, a folyamat adott esetben a vállalat egyes üzemeinek bezárásához is vezethet, elsősorban a társaság nagykőrösi egységét illetően. Ezt erősíthetik azok a piaci hatások, amelyek már több éve tapasztalhatók itthon és az unió egészében is: nevezetesen az olcsó távol-keleti termékek megjelenése, amelyek komoly konkurenciát jelentenek a hazai konzerv- és fagyasztott termékeknek.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Globust az az üzleti kör vette meg, amely hazájában mindent megtesz azért, hogy se a francia állami cégek, se a francia magáncégek ne kerüljenek idegen tulajdonba. A Globus ráadásul francia gazdák tulajdonába került, akik elsősorban saját termelésüket tartják szem előtt, és hiába tulajdonosai egy egész Európára befolyást gyakorló konzerv- és hűtőipari konszernnek, alapvetően mégis csak saját boldogulásuk a legfőbb céljuk. A CECAB nyolcezer francia termelő tulajdonában van, árbevétele 2004-ben meghaladta az 1,35 milliárd eurót, s 31 gyárában 5800 embert foglalkoztatnak.
A Globus-csoporthoz a budapesti gyáregység, a Debreceni Konzervgyár Rt., a Békéscsabai Konzervgyár Rt., a Nagykőrösi Konzervipari Rt., a Bajai Hűtőház, a Békéscsabai Konzervgyár Rt., négy lengyel hűtőház és az osztrák Globus Konzerven- und Tiefkühlproduktions GmbH tartozik. Megkerestük a Globus képviseletét, hogy megkérdezzük őket jövőbeni elképzeléseikről, de azt a választ kaptuk, hogy erről még korai beszélni.
Próbáltunk megszólaltatni a Globusnak beszállító termelőket is, akik azonban elzárkóztak attól a kérdéstől, hogy szerintük milyen hatással lesz működésükre a francia jelenlét, mondván, most kötik a termeltetési szerződéseket. Egyikük azonban úgy fogalmazott: immár nem kell azon tűnődniük, hogyan is húzzák ki a lábuk alól a földet. Hiszen gabonát nem érdemes termelni, de repcét és napraforgót sem, mert hiányoznak a megígért biodízelüzemek. – Ha a borsó- és a csemegekukorica-termelést megszüntetik, akkor végünk van – mondta a neve elhallgatását kérő beszállító.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.