időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Az MDF a fővárosi koalíció mellé állt

Szabó Zsolt
2006.12.20. 23:00

A választói akarat durva meghamisítása és gyakorlatilag a tanácsrendszer visszaállítása, hogy a fővárosi MSZP és az SZDSZ a velük immár nyíltan koalícióra lépő MDF-fel a kétharmados baloldali többségű gazdasági bizottságot bízta meg, hogy döntsön az önkormányzat vagyonáról – értékelte a jobboldali ellenzék a Fővárosi Közgyűlés tegnapi döntését. A balliberális pártok a hatékony munka zálogának nevezték a módosítást, amelynek alapján már csak kéthavonta üléseznek a képviselők.

Somlyódi Csaba, a fővárosi gazdasági bizottság MSZP-s elnöke lett az új főpolgármester – jelentette ki Tarlós István fideszes frakcióvezető a Fővárosi Közgyűlés tegnapi ülésén, amelyen gyakorlatilag létrejött az MSZP– SZDSZ–MDF-es koalíció. A demokrata fórum képviselőinek szavazatával elvonták a közgyűlés jogkörét: a gazdasági bizottság, amelyben a fenti többség kétharmaddal vesz részt, ezután önállóan dönthet az önkormányzat ingó és ingatlan vagyonának sorsáról egymilliárd, a részvény- és értékpapír-állomány eladásáról 1,6 milliárd forintig. A Fidesz és a KDNP képviselői a választói akarat durva meghamisításának tartják, hogy a város főbb ügyeibe ne szólhasson bele a 67 tagú közgyűlésben 30 képviselővel jelen lévő ellenzék. Somlyódi Csaba lapunknak elismerte, hogy a döntésnél sérültek a demokratikus alapelvek, de szerinte a hatékonyságot és a működőképességet szolgálja, hogy például az eddigi havi gyakoriság helyett várhatóan csak kéthavonta ülésezik majd a közgyűlés, így erősítve a „szakmaiságot”.
Tarlós István az elmúlt közgyűlési ülések botrányaihoz képest is elképesztőnek nevezte, hogy Demszky Gábor főpolgármester úgy szavaztatott a Steiner Pál és Ikvai-Szabó Imre MSZP-s, illetve SZDSZ-es frakcióvezetők által a helyszínen kiosztott, a fővárosi szervezeti és működési szabályzat (szmsz) módosításáról szóló előterjesztés napirendre vételéről, hogy azt több ellenzéki képviselő meg sem kapta. – Ilyen gátlástalan, szakszerűtlen és antidemokratikus lépés még a tanácsrendszerben is elfogadhatatlan lett volna, ezt meg kell tudniuk a választóknak – fűzte hozzá a fővárosi Fidesz–KDNP-frakciószövetség elnöke, aki ezek után az MDF-et a koalíció nyilvános tagjának tekinti.
Ughy Attila fideszes fővárosi képviselő szerint a koalíció gyakorlatilag visszaállította a tanácsrendszert, és a gazdasági bizottság az egykori végrehajtó bizottság szerepét tölti majd be. A módosított szmsz ugyanis a Fővárosi Közgyűlés „havonta egy rendes ülést tart” megfogalmazást „kéthavonta legalább egy”-re módosította. A demokratikus deficitet jelzi az is, hogy ezután bármelyik képviselő interpellációt intéz a főpolgármesterhez, Demszkynek hivatalosan nem kell válaszolni, azt rábízhatja egyik helyettesére vagy akár a köztisztviselőként pártatlanként eljáró főjegyzőre. A rendeletbe viszont bekerült az a két módosítás is, amely szerint a jövőben szintén a gazdasági bizottság fogja kinevezni, illetve leváltani a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló cégek vezetőit. Emlékezetes, a november 30-i ülésen Gy. Németh Erzsébet (MSZP) és Bőhm András (SZDSZ) nemet mondott erre az elképzelésre, azonban tegnap mindketten megszavazták azt.
– Mint korábban elmondtam, nem harcolok a szélmalommal. Ha valamit nem tudok megakadályozni, akkor nincs értelme „kiszavazni” – indokolta még a tárgyalás előtt a szabad demokrata politikus, aki az elmúlt hetekben többször is összetűzésbe került frakciójával.
Mivel az MSZP-frakcióból tegnap hiányzott Hunvald György erzsébetvárosi polgármester, a hivatalos koalíció rendre csak az MSZP-frakció szavazataival tudta biztosítani a többséget. Hock Zoltán, a demokrata fórum háromtagú képviselőcsoportjának vezetője lapunknak azt mondta, „így is, úgy is kommunista bérencnek tartanak minket a jobboldalon, ezen a mai szavazások nem változtatnak”.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.