Ellenőriz az ÁNTSZ

Több mint 118 millió forint bírságot szabott ki az ÁNTSZ a húsvéti ellenőrzések alkalmával. A korábbiakhoz képest több hibát észleltek a vendéglátásban és a közétkeztetésben. Az idén főként gyorsan kiküszöbölhető hiányosságokat találtak a szakemberek.

2007. 04. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ÁNTSZ fokozott húsvéti élelmiszer-ellenőrző akciója még két napig tart, április 6-ig a szakemberek összesen 4746 kereskedelmi, illetve vendéglátóhelyen fordultak meg – közölte tegnapi tájékoztatóján Molnár Kornélia helyettes országos tiszti főorvos. Elmondta: a vizsgált egységeknek 36 százalékában találtak kifogásolnivalót, 1464 esetben róttak ki bírságot összesen több mint 118 millió forint értékben. Ezen felül 270 alkalommal rendelkező határozatot is hoztak, és a hiányosságok korrigálására kötelezték a tulajdonosokat. Több ízben találtak engedély nélkül működő feldolgozót, egy vállalkozást pedig felfüggesztettek, mert nem rendelkezett a termékek előállításához és forgalmazásához szükséges feltételekkel.
A hidegkonyai, valamint az előfűszerezett húskészítményeket mikrobiológiai és higiénés vizsgálatnak vetették alá, és ellenőrizték, hogy a fűszerpaprikák és a tojásfestékek nem tartalmaznak-e egészségre ártalmas anyagokat. Az eddig elemzett minták 2,5 százalékában találtak hibát, ám a végső adatok április közepén várhatók. A kereskedésekbe és vendéglátóhelyekre felhalmozott élelmiszerek nagy mennyisége miatt kiemelt figyelmet fordítottak a termékek fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejére. Hozzáfűzte: 984 esetben összesen 111,5 millió forint minőségvédelmi bírságot éppen a lejárt szavatossági idő miatt szabtak ki, főként a kereskedelmi egységekben.
Leggyakrabban az általános tisztaság hiányát, továbbá a mosogatási technológia hibáit, több ízben pedig a szakosított tárolási szabályok megszegését rótták fel az ellenőrök. Előfordult az is, hogy az alkalmazottaknak nem volt megfelelő képzettségük. Az eddiginél több minőségvédelmi bírságot szabtak ki a vendéglátásban és a közétkeztetésben, tizenegy helyen pedig a nemdohányzók védelmében hozott törvény be nem tartása miatt büntettek. Ócsai Lajos járványügyi főosztályvezető közölte: az idén főként gyorsan kiküszöbölhető és kevesebb közegészségügyi, járványügyi súlyú hibákat találtak. A nagyobb kereskedelmi cégeknél, vendéglátóhelyeken a rendszeres belső ellenőrzésnek köszönhetően kevesebb hiányosságot találtak, mint a kisebb egységekben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.