időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Brüsszel odacsap a szuperláncoknak

Lovas István
2008.02.29. 23:00

Pontosan 439 európai parlamenti képviselő írta alá azt az írásos nyilatkozatot Strasbourgban, amelyet öt parlamenti képviselő nyújtott be határozott fellépést sürgetve a szupermarketek visszaélései ellen. A képviselők versenyjogi vizsgálatot is kérnek az Európai Bizottságtól az üzlethálózatláncok tevékenységéről, és azt, hogy vizsgálja ki az EU élelmiszeráruház-szektora koncentrációjának a kisvállalkozókra, beszállítókra, munkavállalókra és fogyasztókra gyakorolt hatását, valamint a vásárlóerővel való minden olyan visszaélést, amely ebből a koncentrációból ered. A házszabály értelmében erre a bizottság válaszolni köteles. A nyilatkozat sürgeti a fogyasztók, beszállítók és a szupermarketek alkalmazottainak fokozottabb védelmét. Kifogásolja, hogy e láncok az egyes országok kulturális örökségét is veszélyeztetik.
A nyilatkozat problémásnak tartja, hogy az egész unió területén a kiskereskedelmet egyre inkább néhány szupermarketlánc uralja, amelyek visszaélnek piaci hatalmukkal. A nyilatkozatot benyújtó öt képviselő közül ketten, Hegyi Gyula és a lengyel jobboldali Janusz Wojciechowski által tegnap tartott nemzetközi sajtótájékoztatón a magyar képviselő lapunknak külön hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy az írásbeli nyilatkozatot a 24 magyar EP-képviselő közül 22-en, „tehát a két SZDSZ-est leszámítva mindenki” aláírta. Mindez annak köszönhető, folytatta, hogy a kezdeményezést bal- és jobboldali társadalmi szervezetek, termelői és kereskedői érdekképviseletek is támogatták. A szupermarketek növekvő hatalma jogos aggályokat ébreszt a magyar társadalomban, mondta Hegyi, aki kiemelte: a szupermarketekre is kötelező előírások szigorításával lehet védeni a magyar termelőket, kiskereskedőket, áruházi alkalmazottakat és a fogyasztókat.
Elmondta még, zöldszervezetek felvetették, hogy további engedélyeket csak környezetvédő előírások teljesítése esetén – mint napkollektorok vagy más megújuló energia hasznosítása, fokozott energiatakarékosság – lehessen kiadni. A szocialista képviselő szerint a legfontosabb az, hogy politikai indulatoktól mentes társadalmi vita bontakozzék ki a szupermarketekről. Az Európai Parlament ugyanakkor arra is törekszik, hogy megkönnyítse a kis- és közepes vállalkozók termékének uniós terítését, amelynek értelmében várhatóan még a héten egy ezt könnyítő csomagot fogadnak el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.