Akkreditáció előtt a Sapientia

2008. 05. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a Gyurcsány-kormány évről évre kevesebb támogatást nyújt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemnek (EMTE), mára mégis elérhető közelségbe került a felsőoktatási intézmény teljes körű akkreditációja. A romániai felsőoktatás minőségét ellenőrző ügynökség nemrég jóváhagyta az egyetem harmadik szakának akkreditációját is, ennek megfelelően az EMTE kolozsvári rektorátusa előtt megnyílt az út a teljes intézményi elismertetés kezdeményezése előtt. Mindez rendkívül fontos momentum a hétéves erdélyi tudományegyetem életében, hiszen az intézmény akkreditálása azt fogja jelenteni, hogy az egyetemnek joga lesz többek között államvizsgát szervezni, ugyanakkor a román állam is támogathatná anyagilag. A Gyurcsány- és a Tariceanu-kabinet tavaly Nagyszebenben rendezett együttes ülésén a román fél az intézményi akkreditációhoz kötötte az EMTE állami finanszírozását.
A Sapientia az erdélyi magyar nyelvű felsőoktatási hálózat legfiatalabb önálló intézménye; létrejötte elsősorban azért jelent példa nélküli helyzetet és megvalósítást, mert az egyetem működésének és fejlesztésének finanszírozását a magyar állami költségvetés biztosítja Románia területén. Nyolc évvel ezelőtt az EMTE létrehozását az egyre növekvő és az aktuális felsőoktatási rendszer képzési kínálatán túlmutató oktatási igények indokolták. Főként az a két tény, hogy a felsőoktatásban részt vevő magyar nemzetiségű diákok számaránya nem képviseli Románia magyar nemzetiségű lakosságát, és a magyar nyelvű képzés nem fedi le a szükséges szakok teljes skáláját. Felmérések szerint a csaknem 30 ezer romániai magyar egyetemi hallgató közül még mindig csak valamivel több mint 12 ezer folytatja anyanyelvén tanulmányait. Az EMTE létrehozásáról 2000-ben döntött az erdélyi magyar történelmi egyházak nyolc vezetője, és az Orbán-kormány által megítélt hosszú távú támogatásnak köszönhetően egy évvel később meg is nyitotta kapuit.
Képzési kínálatában a Sapientia már a kezdetekkor olyan területekre koncentrált, amelyeken magyar nyelven nem folyt oktatás Romániában, nem, vagy csak kezdeti szakaszban volt román nyelvű oktatás, illetve amelyek kiemelkedően fontosak az identitás megőrzésében. A három helyszínen – Csíkszereda, Kolozsvár és Marosvásárhely – működő EMTE-n jelenleg 2200 diák tanul háromszáz romániai, valamint külföldi (többségében anyaországi) vendégtanár irányításával. A négy karból álló egyetemi hálózat 19 szakot működtet magyar nyelven a három erdélyi városban gazdasági, műszaki, humán, társadalom és természettudományi, valamint művészeti szakterületeken. Miközben a Sapientia tavaly 830 helyre hirdetett felvételit, 2007-ben már a harmadik végzős évfolyam (2005 óta közel ezer diák) államvizsgázott Románia különböző egyetemein.
Romániában a felsőoktatási intézmények akkreditációs folyamata kétlépcsős: a tanítás beindítása az ideiglenes működési engedély megszerzéséhez kötött, az akkreditálást pedig a harmadik kifutó évfolyam végzése után lehet kérvényezni. Ezáltal az akkreditációs folyamat időtartama legkevesebb hét év. A 2001 óta ideiglenes működési engedéllyel rendelkező EMTE tavaly jutott oda, hogy kérvényezze szakjainak akkreditációját, és a felsőoktatás minőségét ellenőrző bukaresti ügynökség a Sapientia hat doszsziéja közül eddig a csíkszeredai szociológia, román–angol nyelv és irodalom, illetve a Marosvásárhelyen működő informatika szakot hagyta jóvá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.