Moldovai kirohanás

2008. 05. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb heves támadást intézett Románia ellen Vladimir Voronin moldovai államfő, aki folyamatosan azzal vádolja a bukaresti vezetést, hogy nem ismeri el a Pruton túli ország államiságát és önálló nemzeti identitását. A chisinaui vezető a napokban egy televíziós interjúban azt állította: Mircea Snegur, a Moldovai Köztársaság első elnöke 1992-ben a bukaresti hatóságok „meggyőző akciója” hatására robbantotta ki a Dnyeszter menti fegyveres konfliktust, amelynek nyomán a szakadár Transznisztria kikiáltotta függetlenségét. Voronin szerint a mindenkori bukaresti vezetés dédelgetett terve, hogy „bekebelezze” Moldovát, amely többek között abban a román politikusok által sűrűn hangoztatott diskurzusban is tetten érhető, miszerint a Prut menti köztársaság majdani uniós csatlakozásával létrejöhet a román nemzet újraegyesítése. A bukaresti diplomácia az ortodox húsvétot övező munkaszünet miatt egyelőre nem reagált a chisinaui vádakra, Snegur azonban egyszerűen aberrációnak nevezte utódja kijelentését, amelyhez nem fűzött kommentárt. Megtette viszont egykori tanácsadója, Oazu Nantoi politológus, aki szerint a Dnyeszter menti háborút Moszkva provokálta ki, miután a chisinaui parlament 1990-ben kimondta a Moldovai Köztársaság kiválását a Szovjetunióból.
Különben az elmúlt időszakban közeledés volt tapasztalható Chisinau és a szakadár tiraszpoli vezetés között, amelynek egyik jele, hogy április közepén – hétéves szünet után – Voronin megbeszélést folytatott Igor Szmirnov transznisztriai elnökkel. Jelentős előrelépés nem történt ugyan, viszont a chisinaui kormány tagjai a jövőben szabadon mozoghatnak Transznisztriában, Moldova pedig felkérte az EU-t és az Egyesült Államokat: vegye le a beutazási tiltólistáról a szakadár tiraszpoli vezetőket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.