Olasz gyász és felháborodás

Továbbra sem csitul Olaszországban a román állampolgárok által elkövetett bűncselekmények miatti felháborodás, amelyet tovább fokozott, hogy a napokban egy román fiatalember hidegvérrel megölte veronai munkáltatóját és feleségét. A bevándorlók okozta gondok orvoslása érdekében az olasz és a román miniszterelnök hamarosan kétoldalú megbeszélést folytat.

2008. 05. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Várhatóan a közeljövőben szigorú intézkedésekkel sújtják a román állampolgárokat az olasz hatóságok. Római politikai körökben éles visszhangot vált ki, hogy az elmúlt időszakban jóformán nem telik el nap anélkül, hogy a román bevándorlók bűnlajstroma ne bővülne újabb emberöléssel, nemi erőszakkal vagy más súlyos törvényszegéssel.
Az olasz társadalom szinte még fel sem ocsúdott azóta, hogy a román Ioan Rus másfél héttel ezelőtt megerőszakolta és megkéselte a Lesothói Köztársaság római nagykövetének lányát, az itáliai sajtó néhány napja újabb, szintén román férfi által elkövetett agressziótól hangos. Pénteken a veronai tartományi rendőrök őrizetbe vették a kelet-romániai Botosaniból származó, húszéves Claudiu Stolerut, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy nappal korábban meggyilkolt egy idős házaspárt. Kihallgatásakor Stoleru bevallotta, Lugagnano di Sonában kalapáccsal agyonverte munkáltatóját, Luigi Mechét és feleségét, Luciana Rambaldót, mivel már nem tűrte, hogy a férfi szexuális ajánlatokat tett neki.
A fiatalember tette heves indulatokat váltott ki a helyhatósági választások második fordulójának lázában égő olaszországi politikusok körében, akik – élen Silvio Berlusconi leendő kormányfővel – az elmúlt időszakban kilátásba helyezték: Róma az állampolgárok szabad helyváltoztatását kimondó schengeni egyezmény újratárgyalását kezdeményezi, sőt adott esetben vízumkötelezettséget vezet be a 2007 óta uniós polgárnak számító románokkal szemben. Az olaszok elkötelezettségét bizonyítja, hogy a hét végén Treviso prefektusa jóváhagyta három, büntetett előéletű román kitoloncolását ama kormányhatározat alapján, amelyet tavaly októberben, a szintén román Nicolae Romulus Mailat által elkövetett gyilkosság nyomán fogadott el az olasz kabinet, és amely lehetővé teszi, hogy a prefektusok bírói végzés nélkül is kiutasíthassanak az országból közbiztonságra veszélyes uniós állampolgárokat.
Közben Bukarest határozottan elutasítja az olasz vízumkötelezettség lehetőségét. Calin Popescu-Tariceanu kormányfő egyszerű kampányfogásnak minősítette a római fogadkozásokat, olasz kollégájával, Silvio Berlusconival folytatott telefonbeszélgetésekor azonban reményének adott hangot, hogy a törvénytelenséget elkövető románok nem befolyásolják hátrányosan a kétoldalú kapcsolatokat. A két miniszterelnök hamarosan személyesen tárgyal a bevándorlók helyzetéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.