Regionalizmusról szól az MPP terve

2008. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A történelmi hagyományokra építkező aszimmetrikus regionalizmus, a Székelyföld sajátos státusú önkormányzati régióvá alakítása, a Vidéki térségek európai chartájába foglalt „sokfunkciós mezőgazdaság” koncepciója, az erényre nevelésnek az oktatás középpontjába való állítása, a szakoktatás megerősödése szerepel többek között a Magyar Polgári Párt (MPP) frissen nyilvánosságra hozott keretprogramjában. Új lehetőség című stratégiájában az MPP az aszimmetrikus regionalizmust tekinti Románia számára a területi-politikai közösségek kialakítása legmegfelelőbb keretének. Éppen ezért a polgári alakulat szorgalmazza, hogy a régiókat politikai egyeztetéssel, népszavazások útján történő konzultációval, a létező történeti, kulturális és kisebbségi identitások tiszteletben tartásával alakítsák ki – a magyarlakta vidékeken a Bánság, a Partium, Észak-Erdély, Máramaros, Dél-Erdély és a Székelyföld létrehozásával. A Szász Jenő vezette párt különben a tömbmagyar Székelyföld javasolt státusa esetében nem a területi autonómia, hanem a sajátos státusú önkormányzati régió fogalmát említi. Keretprogramjában az MPP hosszú távú terv kidolgozását javasolja a felsőoktatás fejlesztésére, amelynek alapja egy kolozsvári és egy székelyföldi centrum kialakítása lenne, felvetve a székelyföldi egyetem tervének szükségességét.
A párt 3085 önkormányzati képviselő- és 133 polgármesterjelöltet indít a június elsején rendezendő helyhatósági választáson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.