időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

A Fidesz elnöke tárgyalna Fodorral

Bodacz Balázs
2008.06.19. 22:00

Ha az SZDSZ valódi ellenzéki pártként viselkedik, az elvezethet az előre hozott választásokig – jelentette ki Orbán Viktor, aki tegnap levélben hívta tárgyalásra Fodor Gábort, az SZDSZ frissen megválasztott elnökét. Eközben Kóka János bukott elnök őrzi pozícióit, a frakcióvezetésről történő lemondása egyelőre szóba sem került.

Az új választások előfeltétele, hogy az Országgyűlés feloszlassa magát – közölte a Fidesz elnöke. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha az SZDSZ valódi ellenzéki pártként viselkedik, s belátja, mindenkinek az az érdeke, hogy minél hamarabb döntésképes kormánya legyen az országnak. Orbán Viktor közölte: „Nem voltunk az utóbbi fél évben olyan közel a komoly hatalmi változás lehetőségéhez, mint amilyen közel most vagyunk.” – Az a kérdés, hogy az SZDSZ bölcsessége és bátorsága meddig terjed – jegyezte meg. Fodor Gábor feltételeiről szólva a Fidesz elnöke kifejtette: ezek azok a kérdések, amelyekről beszélni kell, ezért is küldött levelet, amelyben „tisztázó” tárgyalásra invitálja az SZDSZ elnökét. Egyben reménytelennek tartotta, illetve rendkívül csekély esélyt adott annak, hogy az SZDSZ visszamegy a koalícióba, és minden folytatódik, úgy ahogyan eddig, csak másképp hívják majd miniszterelnököt. Orbán Viktor úgy látja, az SZDSZ kiírná magát a politikából, ha „visszasündörögne” a koalícióba.
Információink szerint a két pártelnök a jövő héten ülhet le tárgyalni, mivel Fodor előbb az SZDSZ ügyvivői testületével is egyeztetni akar, valamint ezen a héten zajlik le a szabad demokrata pártvezetésen belül az átadás-átvétel. Ellenzéki forrásaink szerint a találkozó nem sok sikerrel kecsegtet, amennyiben Fodor Gábor továbbra is ragaszkodik az előre hozott választásokhoz támasztott három feltételéhez, vagyis, hogy a Fidesz hatalomra kerülése esetén ne módosíthasson az alkotmányon, a választási és az állampolgársági törvényen.
A Fideszben úgy látják, hogy az SZDSZ várhatóan Gyurcsány Ferenccel egyezik ki a kisebbségi kormány külső támogatásáról. (A miniszterelnök blogjában tegnap arról írt, hogy partnerként tekint az SZDSZ-re.) – Valóban kaptam levelet, és ezzel a párbeszéd elkezdődött – mondta újságíróknak Fodor Gábor hétfőn a parlamentben. Hozzátette, hogy minden pártelnökkel találkozót tervez. Az SZDSZ elnöke a levél tartalmát nem árulta el.
Fodor Gábor és Kóka János tegnap délelőtt egyeztetett a párton belüli munkamegosztásról. A parlamenti frakció vezetése továbbra is Kóka kezében marad. – A frakcióban erős a támogatottságom, innen tudom leginkább segíteni az új pártvezetést – mondta Kóka.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.