időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

A GKI szerint dübörög a gazdaság

2008.06.11. 22:00

Kijön a gödörből a gazdaság, szárnyalnak majd a két számjegyű bérek, a mezőgazdasági, kereskedelmi és szállodai beruházások pedig 20–50 százalékkal bővülnek – derül ki a GKI Gazdaságkutató legfrissebb nemzetgazdasági előrejelzéséből, amelyhez az intézet: A versenyszektorban már emelkednek a reálkeresetek címet ajánlja. Az Akar László – aki a Horn-kormány idején a Pénzügyminisztérium államtitkára volt – által vezetett GKI szerint a gazdaság növekedésének 0,9 százalékos negyedéves üteme ugyan alacsony, „de megfelel a vártnak és valamivel gyorsabb a 2007. év véginél.” Ekkor ugyanis 0,3 százalékos volt a GDP bővülése, ehhez képest kétségtelenül megháromszorozódott a gyorsaság. A GKI ugyanakkor elismeri: a beruházások összességében 4,8 százalékkal visszaestek – erről pénteken számolt be a Központi Statisztikai Hivatal –, ám „a személyszállítás teljesítménye kissé gyorsult”. Az Erste Bank közreműködésével kiadott GKI-jelentés továbbra is 2,7 százalékos idei GDP-növekedést tart reálisnak annak ellenére, hogy a leromlott makrogazdasági mutatók miatt az Európai Bizottság, az OECD és a jegybank is mindössze két százalék körüli vagy az alatti fejlődést prognosztizálnak.
A GKI optimizmusát többek között azzal támasztja alá, hogy az év második felétől erőre kapnak az uniós támogatással bíró hazai programok. A gazdaságkutató annak ellenére így látja ezt, hogy a legjelentősebb tételnek számító nagyprojektek közül még egyik sem jutott el a brüsszeli döntéshozók elé.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.