Bajnokcsapat uralja a fellegvárat

Felkészültünk a tisztességes helytállásra a Bajnokok Ligájában, de rövid távon legfeljebb az UEFA-kupa meghódítása a reális célunk – mondta Pászkány Árpád, a román bajnoki címet és a kupát idén egyaránt megnyert Kolozsvári CFR labdarúgócsapatának tulajdonosa. Az üzletember a jövőben sem hajlandó a román futballra jellemző korrupt módszerekkel elősegíteni klubja menetelését.

2008. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasutascsapat átvétele után, 2004-ben azt ígérte, öt éven belül megszerzik a bajnoki címet. Mindez már az idén, a 101 éve alapított klub történetében először sikerült, sőt megfejelték a Román Kupa megnyerésével is. A következő ötéves tervben szerepel a Bajnokok Ligája-trófea?
– A román bajnokság megnyerésével fontos csapat lett, és új korszakba, európai körforgásba lépett a CFR. Elsődleges célunk évről évre megőrizni a bajnoki címet, nemzetközi szinten azonban csak hosszú távon táplálunk hasonló reményeket. Felkészültünk ugyan a BL-szereplésre, ott azonban jelenleg csak a tisztességes helytállás a célunk, romániai csapat ugyanis a következő tizenöt évben még kevés eséllyel pályázik erre a trófeára. Nem tartom lehetetlennek továbbjutni a csoportból, hiszen egyetlen játékos születési bizonyítványában sem szerepel, hogy harmadosztályú vagy BL-szintű futballista, arról nem beszélve, hogy sztárcsapatok ellen nincs veszítenivalónk. Számunkra nem kunszt kikapni például a Manchester Unitedtől, fordítva viszont olyan lenne, mint amikor elüt a Trabant: legfeljebb a szégyentől halsz meg. Az UEFA-kupa viszont már reális cél.
– Apropó, halálfélelem: szurkolótáboruk majdnem hasonlót érezhetett, amikor az őszi idényhez képest tavasszal hullámvölgybe került a csapat, és kérdésessé vált a bajnoki cím. Miért ment nehezebben a játék?
– A bukaresti Steauától elszenvedett vereség után önbizalomhiány lett úrrá a játékosokon. Pszichikailag nem tudták túltenni magukat a román bajnokságban uralkodó állapotokon, azon, hogy az ellenfelek milyen eszközökkel vívják ki a győzelmet. Pedig mondogattam nekik: ne érdekelje őket, milyen segítséget kap a többi csapat, akkor is hozni kell a három pontot, ha ehhez gyökerestül kell kiharapni a füvet.
– Feltételezem, hogy a korrupciós botrányokra, bírói tévedésekre gondol. Miként kommentálja, hogy az ügyészség szerint a Steaua tulajdonosa 1,7 millió eurót ígért a Kolozsvári U gárdájának, ha a bajnoki címet eldöntő utolsó meccsen megveri a CFR-t, és ezáltal hozzásegíti a fővárosi katonacsapatot a titulushoz?
– Jogállamban élünk, a nyomozóhatóságnak kell felgöngyölítenie az ügyet, viszont a román futballban elburjánzott korrupciónak sohasem lehet gátat vetni végérvényesen. Számomra a futball nem üzlet, hanem szenvedély, éppen ezért csak tisztességes eszközökkel akarok nyerni. Soha nem érdekelt más csapatok premizálása, a bíró lefizetése, hiszen hol abban az elégtétel? Nem tudnék kilátogatni olyan mérkőzésre, amelyről előre tudom, hogy nyert ügy. Az már nem futball.
– Az utóbbi napokban újabb brazil és argentin szerzeménnyel erősítették meg a túlnyomó többségében idegenlégiósok alkotta csapatot. A korábbi bajnoki szünetekhez hasonlóan most is eseménydús átigazolási időszak várható, sztárjátékossal?
– A csapatot jelenleg stabilizálni, összerázni kell, éppen ezért hosszabbítottuk meg Ioan Andone edző szerződését két évvel. A keretet valószínűleg egy argentin balhátvéddel és egy brazil csatárral erősítjük még, és akkor igazán ütőképessé válik. A román futball nincs olyan szinten, hogy sztárjátékosokat tudjon megengedni magának, hiszen ők nemcsak a tetemes átigazolási díj kifizetését, hanem komoly bérelvárást is támasztanak. Márpedig egy fecskével nem csinálsz nyarat, a csapaton belül pedig nem teremthetsz több millió eurós nagyságrendű fizetéskülönbséget. Ingyen leszerződtethettük volna a Villarrealtól Riquelmét, viszont évi 3,5 millió eurós gázsit kellett volna fizetnünk neki, miközben a játékosok többsége 5-600 ezret keres évente. Nem éri meg.
– Milyen hangsúlyt helyeznek az utánpótlás-nevelésre?
– Hat ifjúsági és gyerekcsapatunk közül valamennyi éllovas vagy már első helyen végzett a korosztályos bajnokságokban. Összesen 340 gyerek focizik nálunk, de túlzás nélkül mondom, lennének ezren is, csak az a baj, hogy nem tudunk edzőpályákat biztosítani nekik. Különben nem veszünk el pénzt a szülőktől az edzések fejében: mi adjuk a felszerelést, biztosítjuk az oktatást, éppen azért, hogy ne legyen kivételezés, az edző pedig mentesüljön a tehetősebb szülők befolyásától. Számításaim szerint két éven belül felbukkan az első saját nevelésű játékos a nagycsapatban.
– Hogyan viseli, hogy Victor Piturca szövetségi kapitány egyetlen játékost sem hívott be az Európa-bajnokságon szereplő román válogatottba a bajnokcsapatból?
– Az utolsó öt-hat mérkőzésen mutatott formája alapján legalább három játékosunknak ott lenne a helye a román válogatottban. Romániában akkor fog tompulni a Bukarest-központú mentalitás, amikor a jelenleginél függetlenebb szövetségi kapitány irányítja a válogatottat, és nem kapcsolatrendszerek alapján hívja be a játékosokat. Nem a klubom, hanem a válogatott érdekét szolgálná, ha ott lenne néhány CFR-játékos az
Eb-n, hiszen nem áll szándékomban eladni őket. Végeredményben pedig örülök annak, hogy július 14-én kipihenten érkeznek vissza a vakációzásból.
– Kit tart az Eb esélyesének?
– Noha érdekünkben áll a román válogatott jó szereplése, túl sok esélyt nem látok rá, csoda lenne, ha a csoportból továbbjutna. Szerintem a németek a fő esélyesek.
– A BL-meccsekre valószínűleg nemcsak Romániából, hanem számos európai országból látogatnak majd szurkolók Kolozsvárra. Hogyan haladnak a fellegvári stadionépítéssel?
– Az UEFA-tól már megkaptuk a BL-mérkőzések rendezésére feljogosító engedélyt, az új tribün felépítésével pedig júliustól 29 ezerre nő a stadion befogadóképessége, az építési összeg eléri a 22 millió eurót. A környező erdélyi megyéken kívül nagyon sok szurkolót várunk Magyarországról, ahol a futball színvonala rendkívül alacsony, de rengetegen jelezték részvételüket Ausztriából is. Mi felkészültünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.