Basescu nyugdíjba küldené Iliescut

2008. 06. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül heves indulatok szabadultak fel a romániai helyhatósági választások vasárnapi első fordulóját követően, amely a politikai életet uraló két ellenzéki alakulat, a jobbközép demokraták (PD-L) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) fej fej melletti győzelmét hozta. A voksok 99 százalékának feldolgozottsága alapján elmondható, hogy országos szinten a Traian Basescu államfőhöz hű PD-L abszolút számokban valamennyi jelöltlistán több szavazatot kapott a posztkommunistáknál, a mandátumelosztás terén azonban sok esetben a PSD javára billen a mérleg nyelve. A megyei tanácsosok versenyében a PD-L 425, a PSD 416 helyet szerzett, a bukaresti közgyűlésben a mandátumarány 24:16 a demokraták javára, a helyi önkormányzati képviselők számát tekintve viszont a PSD ezerrel, a polgármesterek száma terén pedig közel kétszázzal több posztot szerzett. Hasonló a képlet a főpolgármesteri tisztség tekintetében, ahol a függetlenként indult, viszont a szociáldemokraták által masszívan támogatott Sorin Oprescu a szavazatok 30,12, a demokrata Vasile Blaga pedig 29,56 százalékával jutott be a második fordulóba. A kétpólusú küzdelem eldurvulását Ion Iliescu exállamfő, a PSD tiszteletbeli elnöke provokálta ki, miután felszólította a pártokat: fogjanak össze Oprescu győzelme, hosszú távon pedig Basescu és a PD-L minden szinten történő elszigetelése érdekében.
A jelenlegi elnök válasza nem váratott sokáig magára. Basescu egy kedd esti televíziós műsorban hataloméhes politikusnak nevezte Iliescut, aki a mai napig büntetlenül megúszta, hogy 1990-ben a zsil-völgyi bányászokkal verette szét a posztkommunista restauráció ellen tüntető bukaresti egyetemistákat és értelmiségieket. „Iliescunak régen nyugdíjba kellett volna vonulnia, hogy nyugodtan foglalatoskodjék a kommunizmusával. Tavaly a parlamenti pártok többsége az ő machinációi nyomán függesztett fel tisztségemből, és ebben partnerre talált Calin Popescu-Tariceanu kormányfőben, aki emiatt örökre elveszítette hitelét előttem” – jelentette ki a román elnök, Iliescu bábjának nevezve a főpolgármesteri posztra pályázó Oprescut. Basescu egyértelműen annak tudatában támadta Iliescut, hogy az ősszel esedékes parlamenti választások előtt esély mutatkozik a szociáldemokraták által ellenzékből támogatott
Tariceanu-féle liberálisok és az RMDSZ alkotta kormánykoalíció hivatalossá tételére. Ez a szövetség gyakorlatilag tavaly április, a PD-L-nek a kormányból való kiűzése óta működik, noha nyíltan egyik fél sem hajlandó bevallani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.