Besztercei tűzvész

Több mint egymillió eurós kárt okozott az erdélyi Beszterce XIV. században épült evangélikus templomában keletkezett szerda esti tűzvész. Az épület 75 méter magas tornya beomlott. A rendőrség gyújtogatásra gyanakszik.

2008. 06. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs kizárva, hogy gyerekcsíny következtében rongálódott meg súlyosan Erdély egyik legimpozánsabb műemléke, a restaurálás alatt álló besztercei szász evangélikus templom. A XIV. században gótikusnak épült, majd reneszánsz stílusban átalakított, Beszterce-Naszód megye székhelyének központjában található épület eddig ismeretlen okok miatt szerda este fogott tüzet. A lángok a templom 75 méteres, Erdély legmagasabb tornyát körülölelő faállványzaton harapóztak el, majd átterjedtek a falakra is. A három megyéből a helyszínre érkező száz tűzoltónak csak három óra elteltével sikerült megfékeznie a lángokat, mivel a rendkívüli forróság miatt sokáig képtelenek voltak megközelíteni az épületet.
Szabó Bálint építőmérnök, statikus, a műemlék felújítását koordináló kolozsvári Utilitas Kft. igazgatója szerint a kár értéke meghaladja az egymillió eurót. A templom tornya beomlott, mindkét harang elolvadt, miközben a hajlék belseje – benne a több száz éves orgonával – csodával határos módon megmenekült. A szakértő úgy véli, jóformán elölről kell kezdeni a tavaly megkezdett restaurálási munkálatokat, amelyek minden bizonnyal eltartanak jövő év végéig. A templom 41 millió forint értékű felújítási munkálataival a román állami beruházási társaság két évvel ezelőtt egy csíkszeredai céget bízott meg, amely továbbadta egy besztercei alvállalkozónak, aki azonban nem gondoskodott a munkálatok és az épület felügyeletéről, sőt a deszkaállványt sem kezelte tűzbiztos anyaggal. Miután szakértők kizárták a rövidzárlat keletkezésének lehetőségét, a rendőrség nyomozást indított a tűz okainak felderítésére. Johann Dieter Krauss evangélikus lelkész közölte, a tűzvész előtt nem sokkal szemtanúk gyerekeket láttak leszaladni az állványról. A besztercei polgármesteri hivatal a tűzeset miatt idén nem tartja meg a városnapokat és a középkori fesztivált, az arra szánt összeget a templom újjáépítésére ajánlotta fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.