időjárás 9°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Karácsony beismerte, szemétkáosz fenyeget Budapesten

Borotvaélen jár ír táncot az unió

Ágoston Zoltán
2008.06.21. 22:00

Kiélezett verseny várható az igen és a nem szavazatok között a lisszaboni szerződésről ma tartott írországi népszavazáson. Az EU-alkotmányt felváltó, 17 ország által már ratifikált egyezmény esetleges fiaskója új krízis felé taszíthatja az uniót. Az utolsó közvélemény-kutatások szerint a megkérdezettek 30-42 százaléka igennel, 35-39 százaléka nemmel szavaz. A hárommillió választásra jogosult egyharmada bizonytalan.
Őket veszi célba a parlamenti pártok közül a szerződést egyedül elutasító Sinn Féin, amely szerint a szerződés a nemzeti önrendelkezési jogokat csorbítva az egészségügy és az oktatás magánkézbe vándorlását segíti elő. Gerry Adams pártelnök azt szeretné, ha Dublin újratárgyalná a szerződést, mentesítve magát több közös kötelezettségvállalás alól. Brian Cowen kormányfő szerint azonban az ír aggályokat kiküszöböli a szerződés szövege. A szerződést támogató ír kormány- és fő ellenzéki párt a Jó Írországnak, jó Európának szlogen jegyében arra emlékezteti az íreket, hogy gazdasági felemelkedésüket az unió sereghajtójából az élbolyba épp Brüsszelnek köszönhetik.
Jamie Smyth, az Irish Times napilap brüsszeli tudósítója lapunk kérdésére elmondta: az Írországban egyébként épp emiatt igen népszerű uniót ez mentheti meg. Szerinte a referendumon az esetleges elutasítást követő bizonytalanságtól félve az írek többsége végül az igen mellett teszi le voksát.
A népszavazás a nagypolitikában is szedett áldozatokat. Bertie Ahern exkormányfő valószínűleg hivatalában várhatta volna ki az ellene indított korrupciós vizsgálatokat, ám az emiatt növekvő számú nem szavazatoktól való félelmében májusban lemondani kényszerült.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.