Erdélyi rektorok a támadások ellen

Közös nyilatkozatban léptek fel az erdélyi magyar felsőoktatási intézetek vezetői a romániai és anyaországi politikai és közéleti szereplők részéről tapasztalt támadások ellen. Az elmúlt időszakban a Gyurcsány-kormány illetékesei vették össztűz alá a Sapientia egyetemet.

2008. 06. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határozottan kérjük a politikai pártoktól, közéleti szereplőktől: tartózkodjanak attól, hogy a romániai magyar felsőoktatást kiszolgáló intézeteket azok megkérdezése nélkül minősítsék, róluk politikai hangulatkeltő szövegekben, kampányokban szóljanak, ellenük fellépő önjelölt csoportosulásokat legitimáljanak – olvasható abban a közös állásfoglalásban, amelyet tegnap hoztak nyilvánosságra a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem, a Sapientia–Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE), a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti, illetve Színházművészeti Egyetem és a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem rektorai és rektorhelyettesei. Az érintettek arra szólítanak, hogy az erdélyi magyar egyetemi oktatás jövőjéről szóló politikai vita során a már létező és működő intézeteket ne támadják, az ott folyó anyanyelvi oktatás rendezett voltát ne tagadják. Követelik, hogy tényfeltárás címén alaptalanul senki ne keltse a közpénzekkel való rossz gazdálkodás hírét, romániai és anyaországi politikai szereplők pedig ne vonják kétségbe, de ne is sajátítsák ki a már működő erdélyi magyar felsőoktatási alternatíva elért eredményeit, fejlődését. A Gyurcsány-kormány hevesen támadta az elmúlt időszakban a Sapientiát. Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára nemrég elhibázott menedzsmenttel vádolta és szocialista nagyüzemnek nevezte az Orbán-kormány idején alapított EMTE-t, amelyről a Népszabadság romániai tudósítója a kolozsvári Szabadság hasábjain többek között azt állította, hogy „spekulált a Budapestről érkező pénzekkel, az el nem költött összegeket letagadta, bankokban kamatoztatta, és ötletszerűen, pályáztatás nélkül vásárolt ingatlanokat”.
Eközben Hantz Péter, a Bolyai Kezdeményező Bizottság alelnöke a napokban Hágában tárgyalt Knut Vollebaekkel, az EBESZ kisebbségi főbiztosával az erdélyi magyar felsőoktatás bővítési lehetőségeiről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.